Producția de mașini electrice Skoda, salvată de România

Producția de mașini electrice Skoda, salvată de România
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 2 iun 2022

Constructorul ceh de automobile Skoda va putea să-și dubleze capacitatea de producție odată cu securizarea livrărilor de cablaje auto, care fuseseră afectate de războiul din Ucraina. Printre soluțiile găsite se numără livrarea de cablaje produse în România, de către producătorii existenți, care vor fi folosite la modelul electric Enyaq.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Skoda și întreg grupul Volkswagen au fost puternic afectați de războiul din Ucraina, deoarece cele mai multe dintre cablajele auto folosite la autovehiculele produse în Europa erau livrate de furnizorii din Ucraina. Aceste unități au fost oprite odată cu invazia Rusiei, iar repornirea lor a fost parțială, având un deficit serios de personal.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

În acest moment, Skoda spune că a reușit o relocare parțială a producției de cablaje în Cehia, cu ajutorul furnizorilor săi, care și-au mutat o parte din capacitățile de producție, însă constructorul ceh a reușit să contracteze capacități suplimentare de cablaje auto în România și în Maroc.

„La Skoda Auto am lucrat îndeaproape cu partenerii noștri în ultimele săptămâni pentru a minimiza impactul războiului din Ucraina asupra furnizării de cablaje. Cu mare dăruire, am reușit să reluăm producția în Ucraina într-o perioadă scurtă și, de asemenea, să creștem semnificativ capacitățile de producție. Aș dori să mulțumesc întregii echipe și tuturor furnizorilor implicați pentru această realizare. În același timp, îi pot asigura pe partenerii noștri ucraineni că suntem și vom rămâne pe deplin dedicați lor. Ei au tot respectul nostru pentru că continuă să ne aprovizioneze așa cum ne permit circumstanțele”, a declarat Karsten Schnake, director de achiziții.

Skoda a fost forțată să suspende producția modelului electric ENYAQ iV timp de opt săptămâni, începând cu 3 martie, din cauza lipsei de cablaje. Căutările de soluții, atât din partea companiei, cât și din partea furnizorilor au fost făcute la alte fabrici de producție din Europa și Africa de Nord.

Prima soluție a fost ca furnizorii de la PEKM Kabeltechnik să mute o parte din producția de cablaj din Ucraina la Mladá Boleslav, acolo unde este principala uzină Skoda, în cele cinci săptămâni de la începerea războiului. PEKM a construit echipamentele de producție necesare în halele de asamblare furnizate de Skoda, iar producția a fost intensificată treptat de la începutul lunii aprilie. Producția este asigurată de 35 de femei mutate de la uzina ucraineană din Lviv, care acum pregătesc noi angajați din Cehia. Cablurile pentru Fabia Combi sunt acum produse la sediul Skoda, iar producția de cablaje pentru seriile de modele Octavia, Kodiaq, Karoq și Superb va începe, de asemenea, în săptămânile următoare.

Anunț din Debrecen - BMW a dat startul investiției gigant în Ungaria, pierdută de România. Germanii răspund la întrebarea Profit.ro dacă vor avea furnizori și angajați din România CITEȘTE ȘI Anunț din Debrecen - BMW a dat startul investiției gigant în Ungaria, pierdută de România. Germanii răspund la întrebarea Profit.ro dacă vor avea furnizori și angajați din România

Pentru a fi cât mai bine pregătit posibil pentru potențiale blocaje de aprovizionare în viitor, Skoda a ajuns la o înțelegere cu cei de la Kromberg & Schubert, care vor produce cablaje la uzina marocană din Kenitra, lângă Rabat. În plus, Kromberg & Schubert a crescut acum numărul de cablaje fabricate la fabrica sa din Ucraina, din Zytomyr. Cablajele pentru pentru producția ENYAQ iV vor fi livrate în viitor atât din Zytomyr, Ucraina, cât și Kenitra, din Maroc.

În ceea ce privește producția de cablaje de înaltă tensiune necesare pentru încărcarea vehiculelor electrice, acestea vor fi fabricate în România, de la sfârșitul lunii iunie. Skoda nu a precizat care este producătorul de cabluri care va livra necesarul pentru modelul enyaq, însă cei de la Kromberg & Schubert au mai multe uzine în România. În fine, începând din septembrie, producția de la uzina din Khmelnyskyj, Ucraina, va fi, de asemenea, dublată, deoarece cablurile pentru modelele Octavia și Superb vor fi produse și în Tangier, Maroc.

viewscnt
Afla mai multe despre
skoda cabluri romania
skoda enyaq
kromberg & schubert