Proiectul pentru introducerea vinietei pentru București și Ilfov a fost pus în dezbatere publică

Proiectul pentru introducerea vinietei pentru București și Ilfov a fost pus în dezbatere publică
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 aug 2019

Proiectul de hotărâre pentru introducerea vinietei pentru București și Ilfov, de la 1 ianuarie 2020, a fost pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei, până la 30 septembrie. De la plata noilor taxe vor fi exceptate mai multe categorii de autovehicule, între care cele ale serviciilor de urgență, ale Societății Naționale de Cruce Roșie, ale Societății Transport București, cele adaptate special pentru persoanele cu dizabilități, dar și autovehicule aparținând Patriarhiei Române.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Prin proiect se definește Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare - str. Polonă - str. Mihai Eminescu - str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – - str. Lânăriei - Calea Șerban Vodă - bd. Mărăsesti - str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății - Calea 13 Septembrie - str. Izvor - str. B.P. Hașdeu – str. Vasile Pârvan - str. Berzei - str. Buzești – P-ta Victoriei, inclusiv limitele acestuia, scrie News.ro
FOTO Premii pentru cel mai absurd transport: Exportul de aer montan din Elveția, printre cei cu \ CITEȘTE ȘI FOTO Premii pentru cel mai absurd transport: Exportul de aer montan din Elveția, printre cei cu "șanse" de câștig

Începând cu data de 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din interiorul ZACA, este restricționat zilnic, de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul 07:00 - 22:00, după cum urmează: 

a) Pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul București și județul Ilfov, cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6 precum și pentru autovehicule electrice sau hibrid, accesul este permis fără restricții.
 
b) Pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul București și județul Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urma achiziționării unei viniete electronice de tip Oxigen-C.
 
c) Pentru autovehicule înmatriculate în afara municipiului București și a județului Ilfov, cu norma de poluare minim Euro 3, accesul este permis doar în urma achiziționării unei viniete electronice de tip Oxigen-B. 
 
d) Pentru autovehiculele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în intervalul menționat. 
 
Autovehiculele cu masa totala autorizată mai mică de 5 tone, înmatriculate în afara Municipiului București și a județului Ilfov, cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 vor putea circula în Municipiul București, mai puțin în perimetrul ZACA, de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul 07:00 - 22:00, numai în urma achiziționării vinietei electronice Oxigen-B.
 
Autovehiculele cu masa totala autorizată mai mică de 5 tone, înmatriculate în afara Municipiului București și a județului Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 și Euro 6, precum și cele hibride sau electrice, vor putea circula pe toate arterele din Municipiul București, numai în urma achiziționării vinietei electronice de tip Oxigen-B. 
Tranzacție: Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, intră în România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, intră în România

Vinietele se emit numai după achitarea sumelor prevăzute, în baza dovezii privind norma de poluare.

 
În urma emiterii vinietelor, autovehiculul este înregistrat într-un sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control a vinietelor, denumit SIEGMCV. 

Următoarele categorii de autovehicule sunt exceptate de la prevederile art.1:

- cele aparținând instituțiilor prevăzute la art.32 alin (2) lit.a) și b) din OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare (autovehiculele aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Servicului de Telecomunicatii Speciale, Servicului de Informatii Externe, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public), serviciile publice comunitare pentru situații de urgență; Societatea Națională de Cruce Roșie din România; serviciile de ambulanță; Societatea Transport Bucuresti STB S.A.; 
- Autovehicule adaptate special pentru persoanele cu dizabilitati;
- Autovehicule apartinand Patriarhiei Romane;
- cele utilizate la intervențiile la căile de comunicație și rețelele edilitare;
- Cele istorice, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului;
- Cele prevăzute ca fiind exceptate prin acordurile și tratatele internaționale la care România este parte. 

Zonele de restricție vor fi semnalizate prin indicatoare de informare. 

Încasarea tarifelor pentru achiziționarea vinietelor tip Oxigen-B si tip Oxigen-C se face de către structurile de specialitate ale Municipiului București, cu atribuții în administrarea drumurilor publice și managementul traficului, direct sau prin distribuitori. Sumele provenite din încasarea vinietelor tip Oxigen-B si tip Oxigen-C se fac venit la bugetul Municipiului București și vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiții și proiecte din domeniul protecției mediului și al mobilității urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătățirea condițiilor de transport și a calității aerului”, se mai arată în proiectul de hotărâre. 

Circulația autovehiculelor specificate la art.1 în zonele restricționate, fără achiziționarea vinietei, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor din prezenta hotărâre se fac de către poliție, poliția locală și împuterniciți ai Primarului General, conform competențelor.
 
Vinietă Oxigen-B este 10 lei pe zi, 200 lei pe lună, 1100 lei pe 6 luni sau 1900 lei pe un an, iar vinieta Oxigen-C costă 75 lei pe lună, 500 lei pe 6 luni sau 900 lei pe an.
viewscnt
Afla mai multe despre
vinieta
primaria bucuresti