Renault a încasat mai mulți bani de la Nissan, în trimestrul al doilea, cu o estimare de un miliard de euro pentru finalul de an fiscal

Renault a încasat mai mulți bani de la Nissan, în trimestrul al doilea, cu o estimare de un miliard de euro pentru finalul de an fiscal
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 26 iul 2023

Renault Group primește aproape 300 de milioane de euro datorită performanțelor îmbunătățite ale Nissan, în primul trimestru al anului fiscal japonez, respectiv în trimestrul al doilea al anului calendaristic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Rezultatele financiare ale Renault vor fi puternic îmbunătățite în acest an, cu ajutorul profitului majorat al Nissan. Compania japoneză a anunțat o creștere a profitului net cu 124% comparativ cu anul 2022, ceea ce înseamnă că acționarul principal, Renault, va beneficia de o sumă consistentă în urma acestei performanțe.

Renault Group a calculat o contribuție trimestrială de 271 milioane de euro la veniturile companiei, de pe urma pachetului de acțiuni deținute la Nissan. Compania franceză controlează 43,4% din Nissan, astfel că este îndreptățită să încaseze aproape jumătate din profitul generat de japonezi. Pentru întreg anul fiscal, Nissan și-a prognozat un profit de circa 2,2 miliarde euro, ceea ce înseamnă că Renault va primi aproximativ un miliard la finalul anului fiscal 2023 – 2024.

Anul trecut, contribuția Nissan la veniturile Renault a fost de 526 milioane euro, pe întreg anul, fiind cea mai mare din ultimii patru ani, după demiterea lui Carlos Ghosn și declinul ambelor companii. Cu un an înainte, în 2021, veniturile realizate de Renault din acțiunile Nissan erau de numai 352 milioane de euro.

FOTO Renault și Nissan au semnat noul acord al Alianței. Se schimbă raportul de acțiuni al celor două companii CITEȘTE ȘI FOTO Renault și Nissan au semnat noul acord al Alianței. Se schimbă raportul de acțiuni al celor două companii

Cele două companii au semnat un nou acord care reașază parteneriatul dintre ele, fiind negociată și o transferare a unei părți consistente din acțiunile Renault la Nissan, către un trust francez. Transferul va lăsa Renault fără drept de vot pentru pachetul de 28,4% ce va fi transferat, însă compania care deține și marca Dacia va continua să încaseze profitul generat de acest pachet. Beneficiile restului de 15% din acțiuni Nissan vor fi exercitate în continuare, atât la nivel de drepturi de vot, cât și la nivel de dividende.

La rândul său, Nissan va primi odată cu intrarea în vigoare a noului acord drepturi de vot pentru cele 15% din acțiuni deținute la Renault. Acordul mai prevede că Renault va putea vinde pachetul de 28,4% de acțiuni deținute prin mandatar oricând dorește, dar numai „în cadrul unui proces organizat și coordonat cu Nissan”, compania japoneză având drept de preempțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault nissan
venituri renault
rezultate renault
profit nissan