Rezultate Nissan: dezastrul este mai mare decât anticipase presa

Rezultate Nissan: dezastrul este mai mare decât anticipase presa
scris 26 iul 2019

Nissan a prezentat rezultatele oficiale după primul trimestru din anul fiscal 2019 - 2020, cu o scădere de 99% a profitului operațional. Compania a anunțat concedieri masive, pentru 12.500 de persoane, peste cifrele avansate inițial de presa japoneză.

CEO-ul Hiroto Saikawa, autorul moral al îndepărtării lui Carlos Ghosn de la putere și al încarcerării acestuia pentru mai multe luni, a prezentat, dezamăgit, rezultatele pentru primul trimestru din acest an fiscal, anunțând că situația negativă este peste așteptările sale.

Nissan a înregistrat o scădere a vânzărilor  cu 6%, la 1,23 milioane de unități, ceea ce a generat venituri mai mici cu 12,7%, la 2.372 miliarde yeni, comparativ cu anul tercut, un profit operațional de numai 1,6 miliarde yeni, corespunzător unei creșteri de 98,5%, o marjă a profitului aproape de zero (față de 4% anul trecut) și un profit net de numai 6,4 miliarde euro, în urma unei scăderi de 94,5% față de profitul net înregistrat în trimestrul similar din 2018.

„Rezultatele au fost cu adevărat mai negative decât ne-am așteptat”, a spus Saikawa la briefingul de presă în care a prezentat bilanțul. „Ne-am gândit că situația va fi dificilă. Dar performanțele actuale de retail au fost ușor sub ceea ce ne-am așteptat. Trebuie să admitem asta.”

Ford începe concedierile: închide o fabrică cu 3.600 de angajați CITEȘTE ȘI Ford începe concedierile: închide o fabrică cu 3.600 de angajați

Hiroto Saikawa se află într-o poziție extrem de dificilă, într-o perioadă la fel de dificilă, având de restructurat guvernanța corporativă, de remediat relația cu Nissan și de reabilitare a imaginii Nissan după scandalul Carlos Ghosn, pe care tot el l-a declanșat. Toate astea se suprapun cu situația nefavorabilă a industriei auto la nivel global.

Modelul Mercedes-Benz GLK, rechemat în service, în România, într-o campanie europeană care include 41.000 de mașini CITEȘTE ȘI Modelul Mercedes-Benz GLK, rechemat în service, în România, într-o campanie europeană care include 41.000 de mașini

Pentru restructurarea companiei, Saikawa propune eliminarea a 12.500 de locuri de muncă, peste cele 10.000 anticipate de presa japoneză care accesase unele date ale companiei. În luna mai, însuși Saikawa anunțase doar 4.800 de concedieri la nviel global. Acum, el spune că 6.800 de angajați sunt deja în curs de concediere la opt din locațiile Nissan de pe mapamond. Dintre acestea, cele mai multe sunt în SUA (1420) și în India (1710), alte 560 fiind pregătite în Europa (Spania și Marea Britanie). Restul condeierilor vor fi operate în următorii 4 ani.

Producția Nissan va fi redusă, treptat, la 6,6 milioane de vehicule, de la 7,2 milioane câte erau fabricate la finele lui martie 2019. Vor fi vizate în special facilitățile cu producție redusă și cele care pierd bani, astfel ca gradul de utilizare a uzinelor să crească la 86%, de la 69% în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
rezultate financiare nissan
profit operational nissan
concedieri nissan