Șeful CNIR: Situația noastră, un pic mai deosebită. Avem posturi vacante

Auto/Transporturi   
Șeful CNIR: Situația noastră, un pic mai deosebită. Avem posturi vacante

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) are o structură suplă, iar din 320 de angajați cât ar fi trebuit să aibă la ora actuală are doar 73 de posturi ocupate, a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.

Precizările au venit în urma solicitării ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Ciprian Șerban, trimisă tuturor instituțiilor și companiilor din subordine de a finaliza planurile de eficientizare/restructurare până pe data de 2 iulie, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Un tren german de mare viteză a atins 405 km/h CITEȘTE ȘI VIDEO Un tren german de mare viteză a atins 405 km/h

'În cazul nostru, în cazul CNIR, situația e un pic mai deosebită. Noi, fiind o companie nouă înființată, ne-am operaționalizat acum circa un an. La partea de reorganizare nu prea avem ce să reorganizăm, deoarece am păstrat o structură suplă. Conform scrisorii de așteptări, noi ar fi trebuit la ora actuală să avem 320 de angajați. În momentul de față, noi avem o organigramă cu 86 de posturi, din care sunt ocupate 73. Nu am angajat personal suplimentar. Așteptăm întâi să vedem ce noi proiecte ne va aloca ministerul, care va fi strategia de viitor pe termen mediu și lung și abia ulterior vom dezvolta structura. Oricum, eu îmi doresc să angajez cât mai puțin personal la centru. Cam e suficient ce avem la ora actuală. Ce vom angaja? Vom angaja în teritoriu pe fiecare șantier', a afirmat Budescu.

Pe partea de eficientizare a activității, șeful CNIR a subliniat că s-a digitalizat tot ce s-a putut.

'La partea de eficientizare a activității, noi deja am avut în vedere tot ce înseamnă digitalizare, ce am putut digitaliza. La noi sunt pe site traseele KMZ (hărți foarte detaliate - n. r.) ale fiecărui proiect, avem pontaj electronic, avem aplicații interne de gestionare a resurselor umane, avem GPS pe fiecare mașină. Am lansat și o aplicație care să ajute participanții la trafic și persoanele să identifice dacă le sunt afectate terenurile de proiectele derulate la CNIR. Îmbunătățim în acest moment această aplicație, astfel încât eu zic că suntem destul de la zi cu ceea ce privește partea de organizare și structura internă, încât nu avem nevoie să facem reorganizări',a susținut acesta.

În ceea ce privește partea salarială, Gabriel Budescu a precizat că la CNIR nu se acordă sporuri pentru condiții vătămătoare, ci un spor de implementare pe proiecte de fonduri europene.

'Până acum n-am văzut nimic definitiv. O să vedem dacă se vor reduce acele sporuri. Nu avem sporuri de periculozitate sau ce s-a mai vehiculat prin presă. Avem sporul de implementare, implementare pe proiecte cu fonduri europene, într-adevăr, aici avem un spor și mai există un spor de vechime. Dacă aceste sporuri vor fi reduse, limitate în vreun fel, da, vom fi și noi implicați și ne vom alinia acestui efort comun de a salva bugetul, să zic așa', a adăugat oficialul CNIR.

viewscnt
Afla mai multe despre
cnir
gabriel budescu