Șeful Renault critică evaluările exagerate ale unor companii auto noi: Credeți că VinFast poate fi mai valoroasă decât BMW? Să fim serioși!

Șeful Renault critică evaluările exagerate ale unor companii auto noi: Credeți că VinFast poate fi mai valoroasă decât BMW? Să fim serioși!
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2023

Luca de Meo, șef al Renault, estimează că divizia de vehicule electrice Ampere, care va fi listată în prima parte din 2024, poate fi evaluată în jurul a 10 miliarde de euro. El spune că sunt cu totul nerealiste evaluările unor start-up-uri auto, cum ar fi VinFast, care s-a listat recent și a atins evaluări de peste 80 miliarde dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Renault s-a scindat în 2022, rezultând și divizia de mașini electrice Ampere. Luca De Meo a spus că era nevoie de o divizie specializată pe electrice, fiindcă producerea acestui tip de mașini este „un sport cu totul diferit” față de producerea mașinilor convenționale, arată Agerpres.

FOTO & VIDEO Mercedes a făcut spectacol la Munchen cu conceptul CLA Class CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Mercedes a făcut spectacol la Munchen cu conceptul CLA Class

Într-un interviu acordat Financial Times la salonul IAA de la Munchen, Luca De Meo a spus că această afacere ar putea fi evaluată la opt, nouă, zece miliarde de euro, cu prilejul listării.

Șeful Renault a avertizat că industria auto europeană este ținută pe loc de investitorii excesiv de prudenți din regiune, în condițiile în care constructorii auto tradiționali se luptă să concureze cu ceea ce De Meo a calificat drept evaluările ridicole la care au ajuns recentele start-up-uri din domeniul vehiculelor electrice.

El a dat exemplu VinFast. „Uitați-vă la evaluarea companiilor europene", a subliniat Luca De Meo, referindu-se la capitalizarea de piață a BMW, de 62 de miliarde de euro. "Credeți că VinFast poate fi mai valoroasă decât BMW? Să fim serioși", a adăugat Luca De Meo.

VinFast este o companie din Vietnam care s-a listat la jumătatea lui august în SUA și a fost evaluată pentru scurt timp 85 miliarde dolari. În prezent este evaluată la 68 miliarde dolari, deși compania a lansat numai patru modele auto și a livrat doar 19.000 de mașini în scurta sa istorie, dar are mari speranțe pentru piața din SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
vinfast