CFR Călători va acorda reducerile pentru studenți

CFR Călători va acorda reducerile pentru studenți
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2023

CFR Călători va elibera studenților, începând din 5 septembrie, legitimații de călătorie cu reducere de 90% la transportul pe calea ferată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

"CFR Călători informează că facilitățile aferente studenților la transportul pe calea ferată conform noilor acte legislative vor fi acordate începând cu data de 5 septembrie 2023. Astfel, începând cu data de 5 septembrie 2023, se vor elibera legitimații de călătorie pentru elevi și studenți cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată conform legilor: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023", a anunțat compania, pe site-ul său.

FOTO & VIDEO Renault a prezentat primul său SUV electric din istoria mărcii CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Renault a prezentat primul său SUV electric din istoria mărcii

Sâmbătă, compania a informat că legitimațiile de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată se vor elibera, începând cu data de 3 septembrie 2023, doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023.

"CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parțial, prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilitățile acordate studenților la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învățământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 - Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023. Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotărâre de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023", se menționează într-un comunicat.

De asemenea, Softrans a anunțat, pe site-ul său, că "începând cu data de 03.09.2023 intră în vigoare Legea 199/2023 privind acordarea de noi facilități studenților. Din cauza faptului că pentru legea mai sus menționată nu există norme metodologice, începând cu data de 03.09.2023 se suspendă eliberarea legitimațiilor de călătorie cu reducere/gratuitate pentru studenți. Studenții ce au achiziționat în avans legitimații de călătorie vor beneficia de reducerea acordată".

O poziție similară a fost exprimată și de Astra Trans Carpatic, care a anunțat printr-un comunicat că "începând cu data de 03 Septembrie 2023, ora 00:00, eliberarea legitimațiilor de călătorie cu reducere pentru studenți se va face după publicarea prin Hotărâre de Guvern a normelor metodologice referitoare la transportul studenților pe calea ferată aferente Legii învățământului universitar 199/2023".

FOTO INEDIT Cancelarul german Scholz, cu plasture pe ochi după un accident la jogging CITEȘTE ȘI FOTO INEDIT Cancelarul german Scholz, cu plasture pe ochi după un accident la jogging

În schimb, Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF) a afirmat că studenții trebuie să beneficieze de reducerea în cuantum de 90% la călătoriile cu trenul începând chiar din 3 septembrie, considerând că legea este foarte clară în ceea ce privește drepturile stabilite și canalul de plată a facilităților.

"În urma consultării juriștilor proprii și a unor avocați, noi, la ARF, ne menținem opinia că studenții trebuie să beneficieze de reducere de mâine, în cuantum de 90%. Legea este foarte clară privind drepturile stabilite și canalul de plată a facilităților, normele, sunt doar pentru a clarifica tipurile de documente cerute și modul de verificare și arhivare. Sperăm ca toți operatorii să aplice legea încă din prima zi", a spus ARF

viewscnt
Afla mai multe despre
cfr călători
reduceri
studenti