Senat: Radarele de viteză vor fi folosite doar pe mașinile care poartă însemnele Poliției, iar cele tip pistol - la cel mult 10 metri de mașina poliției

Senat: Radarele de viteză vor fi folosite doar pe mașinile care poartă însemnele Poliției, iar cele tip pistol - la cel mult 10 metri de mașina poliției
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 7 mar 2018

Senatul a aprobat, miercuri, un proiect de lege care prevede că radarele rutiere trebuie instalate exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției, iar radarele de tip pistol nu pot fi folosite la o distanță mai mare de 10 metri de mașina poliției. În caz contrar, procesele verbale de constatare a contravențiilor rutiere devin nule.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisuri și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere”, prevede proiectul de lege.

Este interzisă, totodată, utilizarea radarelor din autovehicule care nu prezintă însemnele și înscrisurile distinctive sau de către polițiști care nu poartă uniforme, cu însemne sau înscrisuri distinctive.

Nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea absolută a procesului verbal de constatare a contravenției și sancționarea pe cale administrativă a polițistului, stabilește proiectul adoptat.

Proiect: Șoferii care nu au fost sancționați 1 an vor primi un bonus și vor putea scăpa de suspendarea permisului CITEȘTE ȘI Proiect: Șoferii care nu au fost sancționați 1 an vor primi un bonus și vor putea scăpa de suspendarea permisului

Inițiatorii spun că modificarea OUG 195/2002 are rolul de a preveni accidentele și de a determina un comportament responsabil al șoferului.

“Aceste modificări au scopul principal de a readuce Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice la scopul său inițial – prevenția accidentelor și dobândirea unui comportament responsabil al conducătorului auto. În forma sa acutală și așa cum este ea interpretată și aplicată, OUG nr. 195/2002 este o ordonanță orientată doar către aplicarea de sancțiuni și atât. Ori, aplicarea de sancțiuni trebuie să fie ultima modalitate în modelarea comportamentului conducătorului auto. O lege poate avea obiectiv fundamental aplicarea de sancțiuni”, se mai arată în expunerea de motive.

Inițiatorii mai susțin că amplasarea unei machete care imită un echipaj de poliție cu radar, amplasată pe DN 17, în Comuna Poiana Stampei, a redus numărul accidentelor rutiere grave, porțiunea de drum fiind cunoscută la nivel județean pentru multiple accidente soldate cu decese.

Senatorii au adoptat proiectul în ciuda puntului de vedere al Guvernului, care nu a susținut adoptarea. Proiectul va fi transmis acum spre dezbatere Camerei Deputaților, care este camera decizională a Parlamentului în domeniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
radar
politie
masina
mobil
pistol
amplasare
senat
proiect
lege