Start în Programele Rabla și Rabla Plus, ediția de toamnă. Persoanele fizice se pot înscrie deja, dar se așteaptă finalizarea rapidă a fondurilor

Start în Programele Rabla și Rabla Plus, ediția de toamnă. Persoanele fizice se pot înscrie deja, dar se așteaptă finalizarea rapidă a fondurilor
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 31 aug 2023

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat oficial că deschide sesiunea de toamnă a Programelor Rabla și Rabla Plus, între 1 septembrie și 30 noiembrie, fiind posibilă de la această dată înscrierea persoanelor fizice și juridice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

AFM a anunțat că deschide a doua sesiune Rabla la 1 septembrie, astfel că la această dată persoanele fizice, juridice și UAT-urile se pot înscrie în acest program pentru obținerea subvențiilor acordate în funcție de tipul de autovehicul cumpărat. Este de așteptat ca fondurile să se epuizeze rapid, așa cum s-a întâmplat și în primăvara acestui an, astfel că nu toate persoanele care doresc să se înscrie vor putea să-și cumpere un automobil nou.

A început verificarea celor 100.000 de șuruburi de pe „Golden Gate”-ul de la Brăila. Câte s-au controlat, și câte erau slăbite CITEȘTE ȘI A început verificarea celor 100.000 de șuruburi de pe „Golden Gate”-ul de la Brăila. Câte s-au controlat, și câte erau slăbite

Potrivit AFM, bugetul alocat Programului Rabla Clasic, pentru această etapă, este de 222.457.000 lei, iar pentru Programul Rabla Plus, de 272.468.500 lei. Defalcat, sumele alocate pentru Rabla Clasic sunt, pentru persoane juridice - 53.000.000 lei, pentru persoane fizice - 159.457.000 lei, și pentru UAT-uri și instituții publice - 10.000.000 lei. La Rabla Plus, au fost alocate 83.468.500 lei pentru persoane juridice, 155.000.000 lei pentru persoane fizice și 34.000.000 lei pentru UAT-uri și instituții publice.

Regulile stabilite deja la începutul anului prevăd ca, în Programul Rabla Clasic, prima de casare să fie de 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate. Prima de casare se acordă pentru un autovehicul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 155 g CO_2/km în sistem WLTP.

La prima de casare se pot adăuga ecobonusurile: în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP; ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC; ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid; ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru achiziționarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga: ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC; ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic este de 120 de zile de la data emiterii, în acest interval fiind obligatorie finalizarea tuturor procedurilor de cumpărare.

La Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puțin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Subvenția va fi de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat; 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei. Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Volvo Car România a lansat un program unic prin care oferă 10.000 de Euro celor care nu vor reuși să prindă fonduri la Programul Rabla Plus CITEȘTE ȘI Volvo Car România a lansat un program unic prin care oferă 10.000 de Euro celor care nu vor reuși să prindă fonduri la Programul Rabla Plus

De asemenea, instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este de 26.000 lei. La acesta se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

viewscnt
Afla mai multe despre
program rabla
rabla plus
voucher rabla
ecotichet