Staționarea trotinetelor electrice în locuri interzise, sancționată cu amenzi de 200-400 de lei

Staționarea trotinetelor electrice în locuri interzise, sancționată cu amenzi de 200-400 de lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2022

Staționarea trotinetelor electrice în locuri interzise va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 200-400 de lei, conform unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei.

Proiectul de regulament vizează condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online, pe domeniul public al municipiului București, arată Agerpres.

Dacia Sandero, declarată mașina cu cea mai mică depreciere în clasa subcompactă CITEȘTE ȘI Dacia Sandero, declarată mașina cu cea mai mică depreciere în clasa subcompactă

Amenzi cuprinse între 200-400 de lei urmează să fie aplicate și pentru neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staționate neregulamentar.

Va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.000 - 2.000 de lei amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatori care nu au avizul Direcției Transporturi din cadrul PMB. Amenzi similare se vor acorda și pentru amplasarea pe domeniul public a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către PMB, în baza documentației depuse. Totodată, în aceste situații, se va dispune ridicarea trotinetelor electrice de pe domeniul public.

Amplasarea trotinetelor, atât de către operatori, cât și de către utilizatori, este interzisă: pe trotuare cu lățimea mai mică de 2 metri; în zona stațiilor de transport în comun; pe aliniamentele clădirilor, gardurilor sau podurilor (sprijinite de acestea); în zonele trecerilor de pietoni; în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme; pe spațiile verzi; în intersecții și la mai puțin de 10 metri de intersecții; pe malurile râurilor sau lacurilor; în zonele de acces în grădinițe, școli, licee, universități, piețe agroalimentare, complexe comerciale.

Operatorii își vor desfășura activitatea pe baza autorizației/licenței/avizului de circulație obținute de la Direcția Transporturi. Taxa aferentă pentru eliberarea autorizației/licenței de operator este de 5.000 lei/an. Pentru fiecare trotinetă menționată în contractul de delegare se percepe o taxă de eliberare sticker/plăcuță autorizație de 200 de lei.

Operatorii au obligația de muta trotinetele electrice în zonele stabilite în cazul în care există trotinete electrice staționate mai mult de 6 ore în afara acestora. Operatorii vor limita din aplicațiile proprii circulația și parcarea trotinetelor în zona Centrului Vechi. Municipalitatea va stabili zonele de restricție privind circulația trotinetelor electrice.

Operatorul va fi obligat să ridice trotinetele electrice staționate în locațiile interzise în maxim trei ore după ce a fost notificat în prealabil de către autorități. În caz contrar, acestea vor fi ridicate de Poliția Locală a Municipiului București sau Poliția Locală de sector, fiind aplicată o taxă de ridicare de 50 lei/trotinetă. În continuare, se va aplica o taxă de 5 lei/zi/trotinetă, pentru depozitare.

Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă cel puțin 14 ani.

 VIDEO Nu se va mai putea parca gratis pe locurile de parcare din centrul Bucureștiului. Serviciul va fi digitalizat și se vor monta parcometre. ”Din august nu vom mai permite nimănui să ocupe domeniul public fără să plătească!” CITEȘTE ȘI VIDEO Nu se va mai putea parca gratis pe locurile de parcare din centrul Bucureștiului. Serviciul va fi digitalizat și se vor monta parcometre. ”Din august nu vom mai permite nimănui să ocupe domeniul public fără să plătească!”

Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Parcarea trotinetelor electrice se face pe trotuar, în zone special amenajate. Utilizatorii pot parca trotinetele electrice în zonele stabilite de către operator (unde este posibil), cât mai departe de carosabil și în locurile unde nu încurcă circulația pietonală.

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare vizibile, dispozitive reflectorizant-fluorescente, sistem de frânare eficace și sistem de avertizare sonoră.

Se interzice circulația pe drumurile publice a mai mult de o persoană pe un singur vehicul/dispozitiv electric. Trotinetele electrice, atunci când circulă pe drumurile publice în grup, trebuie conduse numai pe un singur rând.

În timpul circulației pe drumurile publice, utilizatorii de trotinete electrice sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.

Totodată, este interzis utilizatorului de trotinetă electrică să facă depășiri ale autovehiculelor aflate în mers, precum și să conducă sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe interzise.

Este interzis utilizatorului de trotinetă electrică să circule pe trotuare, cu excepția cazului în care pe trotuare sunt amenajate piste speciale destinate bicicletelor și trotinetelor electrice sau trotineta electrica este transportată fără acționare electrică pentru a fi parcată.

Este interzis utilizatorului de trotinetă electrică să circule pe aleile din parcuri sau grădini publice, precum și pe străzile și drumurile din categoria P (pietruite) și NR (nereabilitate).

Este interzisă circulația trotinetelor electrice care depășesc viteza maximă de 25 de kilometri pe oră, precum și conducerea trotinetei electrice fără a ține ghidonul. Totodată, se interzice folosirea de accesorii sau dispozitive mobile (telefon, smartphone, tablete, etc), inclusiv căști audio.

Se interzice parcarea trotinetelor pe carosabilul auto sau pe pistele de biciclete.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
trotinete electrice
bucuresti