Stellantis a răscumpărat jumătate din acțiunile pe care Dongfeng le mai deținea la constructorul european

Stellantis  a răscumpărat jumătate din acțiunile pe care Dongfeng le mai deținea la constructorul european
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 23 nov 2023

Grupul auto Stellantis, creat prin fuziunea dintre Peugeot Citroen (PSA) și Fiat Chrysler (FCA), a încheiat procedura de achiziție a 50 de milioane de acțiuni pe care le deținea unul dintre acționari, Dongfeng Motor. Tranzacția fusese anticipată încă din 2022 și a fost aprobată în aprilie 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stellantis și-a răscumpărat 1,58% din capitalul social, reprezentând 50 de milioane de acțiuni, pe care le deținea Dongfeng, compania chineză care se poate spune că a salvat, în urmă cu aproape 10 ani, Peugeot Citroen (PSA) dintr-un declin financiar major.

Suma plătită de compania auto se ridică la 934 milioane de euro, puțin mai mult decât plăteau, în 2014, chinezii de la Dongfeng Motor pe un pachet de 13% din fosta companie Peugeot SA (Peugeot Citroen), într-un demers la care avea să participe și statul francez, cu o sumă egală (aproximativ 800 milioane euro).

Italia a blocat achiziția de către grupul francez Safran a subsidiarei de sisteme de control al zborului Collins Aerospace, din motive de siguranță națională CITEȘTE ȘI Italia a blocat achiziția de către grupul francez Safran a subsidiarei de sisteme de control al zborului Collins Aerospace, din motive de siguranță națională

Ulterior, Dongfeng și-a majorat participația în PSA la 15,8%, dar a început să vândă acțiunile odată cu fuziunea PSA – FCA. La momentul fuziunii, acțiunile Dongfeng la PSA au fost convertite într-un pachet de 5,6% din noua companie. Înainte de tranzacția anunțată acum, Dongfeng mai avea 3,16% din Stellantis, respectiv 99,2 milioane de acțiuni.

După achiziția pachetului de 1,58%, Stellantis a decis să anuleze aceste acțiuni, ceea este echivalent cu o diminuare a capitalului social al companiei. Dongfeng va mai păstra diferența de 1,58% rămasă, respectiv 49,2 milioane de acțiuni ordinare.

Românii plătesc cu 20% în plus pe mașini second-hand care au daune ascunse de aproape 4.000 de euro și 85.000 de km dați înapoi CITEȘTE ȘI Românii plătesc cu 20% în plus pe mașini second-hand care au daune ascunse de aproape 4.000 de euro și 85.000 de km dați înapoi

Achiziția nu are legătură cu un alt demers similar al Stellantis, programul de răscumpărare de acțiuni de pe piață, pentru suma de 1,5 miliarde de euro, început în luna februarie și care este programat să fie finalizat la sfârșitul acestui an.

Dongfeng a fost partenerul PSA Peugeot Citroen în China, cele două companii având creat un joint-venture cu participare 50/50, care a produs și vândut mașinile grupului european pe piața chineză.

viewscnt
Afla mai multe despre
stellantis actiuni dongfeng
stellantis rascumpărare actiuni
psa fca