STUDIU Românii sunt cei mai interesați est-europeni să cumpere mașini electrice

STUDIU Românii sunt cei mai interesați est-europeni să cumpere mașini electrice
scris 1 apr 2019

Românii sunt printre cei mai deschiși europeni la ideea de a achiziționa autovehicule electrice.

Un studiu realizat de E.ON și Kantar EMNID arată că 36% dintre cei care în momentul sondajului erau în căutarea unei mașini noi, intenționau să cumpere una electrică. 

La fel ca majoritatea est-europenilor, românii sunt destul de sceptici atunci când sunt întrebați despre cum văd potențiala supremație a vehiculelor electrice pe șosele. Astfel, 22% dintre cei chestionati spun că este exclus ca țara noastră să ajungă vreodată la performanța de a avea un parc auto format în majoritate din vehicule electrice. Alți 25% dintre conaționali previzionează că vehiculele electrice ar putea depăși numărul vehiculelor cu motor convențional abia peste 20 de ani.

ITP-ul nu va mai fi obligatoriu pentru mașinile casate în programul Rabla CITEȘTE ȘI ITP-ul nu va mai fi obligatoriu pentru mașinile casate în programul Rabla

De fapt, în Europa de Est regăsim cele mai negative proiecții privind viitoarea eră a mobilității. De exemplu, doar 15% dintre cehi consideră că mașina electrică ar putea deveni regina șoselelor în următorii 10 ani. Cei mai sceptici se declară ungurii, cu doar 14 procente dintre respondenți, convinși fiind că schimbarea se va face în cel mult un deceniu.

Conform răspunsurilor celor chestionați, în România, unul dintre principalele motive descurajante pentru cei care nu s-au lăsat încă convinși să investească în mașini electrice ar fi numărul scăzut de stații de încărcare.

La polul opus, fani înrăiți ai industriei auto și mari iubitori de nou în domeniu, când vine vorba de mașini electrice germanii se dezmint. Deși nu se pot plânge de lipsa infrastructurii dacă vorbim despre stațiile de încărcare, majoritatea dau vina ba pe preț, ba pe autonomia redusă asigurată de baterie. Prin urmare, Germania se poate lăuda cu cel mai mare număr de sceptici cu privire la noua eră a mobilității. O treime dintre germani nu cred că vehiculele electrice le vor surclasa vreodată numeric pe cele care consumă benzină sau diesel.

Deși în ultimii ani în Germania s-au făcut progrese uimitoare atât la capitolul infrastructură, cât și referitoare la varietatea de modele oferite și la prețul de vânzare al acestora, doar 16% dintre cei interesați să cumpere o nouă mașină, vor achiziționa un autoturism electric.

Sunt studii care susțin că în zonele Terrei cu mai multe zile însorite pe an, oamenii sunt mai optimiști. În cazul mobilității electrice, trebuie să recuno-aștem că teoria se confirmă. 43% dintre turcii chestionați s-au declarat con-vinși că mașinile electrice vor ajunge să domine șoselele în maximum 10 ani. Italienii văd și ei partea plină a paharului, 37% subscriind la părerea celor din Turcia.

viewscnt
Afla mai multe despre
masini electrice