Tesla Model Y a devenit cel mai vândut SUV premium din Europa, în clasa medie

Tesla Model Y a devenit cel mai vândut SUV premium din Europa, în clasa medie
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 12 aug 2022

În pofida dificultăților de producție și de logistică, Tesla continuă să facă pași importanți în războiul cu marii constructori tradiționali de automobile. Singurul SUV al americanilor, Model Y, a reușit să depășească în Europa vânzările modelelor premium similare ale celor de la Audi, BMW și Mercedes.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Tesla Model Y este în acest an cel mai vândut SUV premium din Europa, în clasa medie, acolo unde concurează alături de nume importante: Mercedes GLC, BMW X3, Volvo XC60 sau Audi Q5. Tot în acest segment, producătorii au deja în ofertă modele electrice, cum este iX de la BMW sau e-tron de la Audi, însă volumele acestora au fost mult mai reduse decât cele ale americanilor.

Gigantul chinez de tehnologie Baidu obține două licențe pentru taxi-uri complet autonome în două orașe CITEȘTE ȘI Gigantul chinez de tehnologie Baidu obține două licențe pentru taxi-uri complet autonome în două orașe

După șase luni, într-un an dificil pentru industria auto, marcat criza de semiconductori, care ține pe loc producția în toate uzinele de automobile, Tesla Model Y a reușit să vândă 41.851 de unități, potrivit datelor Dataforce, publicate de Automotive News. Model Y depășește cu puțin peste 1000 de unități modelul Mercedes-Benz GLC, care oferă o gamă extinsă de propulsoare, pe benzină, diesel și hibrid. Mai mult, celebrul BMW X3 a vândut cu circa 10.000 de unități mai puțin decât Model Y, fiind în scădere cu 7,5% față de anul trecut.

Tesla produce în acest moment Model Y în Europa, în Berlin, dar nu a reușit să ajungă la volumul preconizat la momentul deschiderii fabricii, astfel că cele mai multe exemplare livrate europenilor vin din China.

Singura marcă din segmentul SUV-urilor premium medii care înregistrează volume mai mari pe zona de propulsie electrice este Audi, cu cele două modele, e-tron și Q4 e-tron, care împreună însumează circa 20.500 de unități vândute. Și celelalte mărci europene produc și vând SUV-uri electrice, BMW iX, Mercedes EQC și Jaguar i-Pace, însă volumele acestora sunt mult mai mici, astfel că nu urcă până la nivelul de Top 10.

Lansarea Tesla Model Y în urmă cu un an a fost soluția salvatoare pentru marca condusă de Elon Musk, deoarece popularul Model 3 a a început deja să piardă clienți, atât din cauza vechimii sale, cât și din cauza concurenței foarte mari.

VIDEO Elon Musk, către acționarii Tesla: Vom produce 2 milioane de automobile anual CITEȘTE ȘI VIDEO Elon Musk, către acționarii Tesla: Vom produce 2 milioane de automobile anual

Tesla Model Y ar putea să devină în acest an cel mai vândut automobil premium din Europa, dacă va depăși vânzările modelelor cu o popularitate mult mai mare, dar din segmente mai mici, mai accesibile, precum Audi A3 sau BMW Serie 3 sau X1. O a doua condiție ar fi creșterea ritmului de producție din Grunheide, Germania, astfel încât să poată fi livrate mai multe mașini clienților care le-au rezervat.

În același timp trebuie să precizăm că volumele de vânzări înregistrate de mărcile tradiționale nu reflectă nici ele dimensiunea cererii din piață, deoarece fabricile nu sunt capabile să producă un număr suficient de mașini, ca urmare a crizei de componente electronice.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla model y
suv premium
vanzari tesla