ULTIMA ORĂ Investiție canadiană de 400 milioane euro într-o fabrică de componente de baterii pentru mașini electrice în România

ULTIMA ORĂ Investiție canadiană de 400 milioane euro într-o fabrică de componente de baterii pentru mașini electrice în România

Amplasamentul proiectului fabricii RockTech Lithium din Germania. Sursă foto: prnewswire.com

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 mar 2022

Guvernul va încheia luni un memorandum de înțelegere cu compania canadiană RockTech Lithium, listată la bursele din Toronto și Frankfurt, pentru construirea în România a unei fabrici de materie primă și componente de baterii pentru mașini electrice, investiția fiind estimată la 400 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Este vorba, mai precis, de producția de "materii prime/componente de tehnologie climatică (hidroxid de litiu) pentru bateriile litiu-ion destinate industriei auto".

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Memorandumul va fi semnat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, și de președintele Consiliului de Administrație al RockTech Lithium, Dirk Harbecke, care este și unul dintre principalii acționari individuali ai companiei, cu o deținere de circa 9%. Capitalizarea companiei la bursă este de aproximativ 310 milioane dolari canadieni.

În ianuarie anul acesta, RockTech Lithium a anunțat finalizarea cu succes a unei etape a programului de explorare a zăcământului de litiu de la Georgia Lake din Ontario pe care compania îl are în concesiune, precizând că etapa următoare de dezvoltare va consta în elaborarea unui studiu de prefezabilitate în vederea demarării extracției și estimând că explorările vor fi finalizate cu totul în iarna lui 2022.

VIDEO Manifestații împotriva războiului în zeci de orașe din Rusia. Cel puțin 1.000 de protestatari au fost arestați CITEȘTE ȘI VIDEO Manifestații împotriva războiului în zeci de orașe din Rusia. Cel puțin 1.000 de protestatari au fost arestați

Luna trecută, cei de la RockTech Lithium au anunțat startul procesului de autorizare în vederea construirii unei fabrici de hidroxid de litiu în Germania.

Proiectul german este estimat la 470 milioane euro și își propune o producție anuală de 24.000 de tone de hidroxid de litiu, pentru bateriile a circa 500.000 de mașini electrice.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române îl critică dur pe patriarhul rus Kiril CITEȘTE ȘI Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române îl critică dur pe patriarhul rus Kiril

Fabrica germană ar urma să fie construită în localitatea Guben din landul Brandenburg.

Potrivit firmei de consultanță Edison Group, canadienii au discutat încă din 2020 cu autoritățile de la București varianta realizării unei unități de producție în România, atrași și de perspectiva de a obține subvenții europene pentru o astfel de investiție.

Emmanuel Macron a vorbit din nou cu Vladimir Putin. Discuția a durat aproape două ore. UPDATE “Negociere sau război.” CITEȘTE ȘI Emmanuel Macron a vorbit din nou cu Vladimir Putin. Discuția a durat aproape două ore. UPDATE “Negociere sau război.”

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României prevede un buget de 150 milioane euro pentru ansamblul de proiecte "Lanț industrial de producție și/sau asamblare si/sau reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), precum și noi capacități de stocare a energiei electrice".

După cum a relatat Profit.ro, în prima variantă a draftului PNRR elaborat de autoritățile de la București, publicată în vara anului trecut, era inclusă o prezentare de proiect individual întocmită de consultanții de la Ernst&Young pentru singurul producător de baterii din România și Europa de sud-est, Prime Batteries Technology, din care rezulta că firma țintește o finanțare PNRR de 150 milioane euro pentru a-și majora exponențial capacitatea de producție.

viewscnt
Afla mai multe despre
fabrica componente baterii masini electrice
pnrr baterii
investitie canadiana romania
investitii straine