ULTIMA ORĂ Piața auto din România a intrat în declin, pentru prima dată în acest an

ULTIMA ORĂ Piața auto din România a intrat în declin, pentru prima dată în acest an
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 1 iul 2022

Piața auto din România a intrat în declin în luna iunie, Înmatriculările de autovehicule au scăzut cu 6,11%, iar cele de autoturisme, cu 6,63%. Singurul segment care a crescut este cel al motocicletelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Românii au înmatriculat în luna iune a acestui an 11.067 autoturisme, cu 6,63% mai puține decât anul trecut în aceeași lună, când se înmatriculau 11.853 autoturisme. Este pentru prima dată când volumul de autoturisme înmatriculate scade, comparativ cu situația din anul anterior. Analizele Profit.ro arată că volumul este mai mare decât cel din mai și din lunile anterioare, însă se raportează la o lună foarte bună, iunie 2021, când s-au simțit mai puternic efectele Programului Rabla, dar și ridicarea restricțiilor din pandemie de la acel moment.

UMB Spedition susține că ar vrea să renunțe la contractele pe care le are cu statul. CNAIR asigură că respectivele contracte nu vor fi reziliate CITEȘTE ȘI UMB Spedition susține că ar vrea să renunțe la contractele pe care le are cu statul. CNAIR asigură că respectivele contracte nu vor fi reziliate

Cea mai vândută marcă în luna iunie a fost, ca de obicei, Dacia, cu 3572 de unități, în creștere față de anul trecut cu 17,31%, dar în ceea ce privește mărcile de import s-a înregistrat o premieră: Toyota s-a instalat în poziția de lider, cu 1.1114 autoturisme (avans de 32,4%), majorându-și creșterea înregistrată în acest an, potrivit datelor transmise de DRPCIV. Pe locul al doilea la mărcile de import s-a clasat Ford (943 de unități, +12%), care vinde și modele fabricate în România, respectiv Puma și EcoSport. Volkswagen, cu 768 de unități (scădere de -13,12%), și Hyundai, cu 709 (-1,12%), au fost următoarele mărci clasate.

Se poate remarca o inversare a pozițiilor celor două, pe fondul abordării diferite a crizei de semiconductori. Una dintre cele mai mari scăderi a fost înregistrată de Renault, locul 7, care a înmatriculat doar 464 unități, față de aproape 1000, în urmă cu un an (-52%). Mai multe mărci au raportat scăderi ale înmatriculărilor, care au condus la tendința generală a pieței, de declin.

ULTIMA ORĂ Vânzarea s-a finalizat, uzina Ford de la Craiova își schimbă numele CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Vânzarea s-a finalizat, uzina Ford de la Craiova își schimbă numele

Între mărcile premium, BMW a avut cele mai multe autoturisme înmatriculate, 289 (chiar și cu o scădere de 17 procente), depășind Mercedes (254 unități, creștere de 9,96%) și Audi (208 unități, creștere de 11,23%).

Cele mai vândute modele din luna iunie au fost Logan, cu 1142 de unități, urmat de Duster, 811 unități, și Sandero, 563 unități. Modelul electric Spring rămâne în topul celor mai vândute, pe locul patru, cu 501 unități înmatriculate. Dacia Jogger și Ford Puma au fost și ele, în această ordine, pe lista celor mai vândute mașini. 

Pe segmentul de vehicule comerciale, scăderea înregistrată a fost și mai mare, de aproape 11 procente, respectiv un volum de 1.380 vehiucule înmatriculate, față de 1.546 câte au fost în urmă cu un an.

viewscnt
Afla mai multe despre
inmatriculari romania
piata auto romania
piata auto
masini electrice
vanzari masini electrice
program rabla plus