ULTIMA ORĂ Primul efect dureros în România al scăderii pieței de mașini electrice. Gigant francez oprește activitatea în România, toți angajații sunt concediați

ULTIMA ORĂ Primul efect dureros în România al scăderii pieței de mașini electrice. Gigant francez oprește activitatea în România, toți angajații sunt concediați
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 31 mai 2024

Compania franceză PO Lighting Systems, parte a grupului furnizor de piese și software auto OPmobility (fostul Plastic Omnium), un gigant francez cu venituri anuale de peste 11 miliarde euro și 40.000 de angajați, oprește activitatea firmei Plastic Omnium Lighting Systems din Iași, toți salariații urmând să fie concediați, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Mișcarea este argumentată prin evoluția negativă a pieței europene în domeniul Mobility Lighting, necesitatea de a reduce, respectiv de a optimiza, costurile de cercetare-dezvoltare la nivel de grup și noua strategie a investitorului francez în sensul de a-și concentra activitatea de cercetare-dezvoltare (inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea de software) din Europa în acele regiuni aflate în proximitatea centrelor de producție și a clienților, pentru a asigura rentabilitatea și dezvoltarea pe termen mediu și lung a activităților diviziei de Lighting.

VIDEO BYD lansează a cincea generație a sistemului hibrid Dual Mode. Autonomia poate ajunge la 2.000 km CITEȘTE ȘI VIDEO BYD lansează a cincea generație a sistemului hibrid Dual Mode. Autonomia poate ajunge la 2.000 km

În consecință, francezii au decis închiderea activității Mobility Lighting din Iași și dizolvarea societății Plastic Omnium Lighting Systems, cu desființarea tuturor posturilor și concedierea tuturor salariaților societății.

Firma din Iași, având ca obiect de activitate fabricarea de echipamente electrice de iluminat pentru industria auto, a avut în 2022, ultimul an raportat, afaceri de 7,6 milioane lei și un profit net de 470.072 lei, cu 43 de angajați.

VIDEO ANUNȚ Este pregătită deschiderea circulației pe cel mai nou nod rutier dintre două autostrăzi din România CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ Este pregătită deschiderea circulației pe cel mai nou nod rutier dintre două autostrăzi din România

La nivel global, grupul francez are 152 de fabrici și 40 de centre de cercetare-dezvoltare în 28 de țări, cu 40.500 angajați. Anul trecut a înregistrat venituri de 11,4 miliarde euro.

Luna trecută, CEO-ul OPmobility a avertizat că producătorii de vehicule electrice vor avea parte de vremuri grele, deoarece clienții evită modelele care rămân prea scumpe.

FOTO&VIDEO Kia intră pe piața mașinilor electrice ieftine CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Kia intră pe piața mașinilor electrice ieftine

„Mulți dintre clienții noștri pierd cote de piață sau au volume care sunt sub așteptările lor”, a declarat directorul general Laurent Favre.

El conduce și compania PO Lighting Systems, care a decis acum închiderea din Iași. Declarația a fost susținută la scurt timp după ce a semnat actele de lichidare în România, relevă datele Profit.ro.

Constructorii auto europeni se află sub presiune, deoarece costurile ridicate ale împrumuturilor, creșterea economică lentă și scăderea subvențiilor apasă asupra cererii de vehicule electrice pe piețe precum Germania, Suedia și Italia. Tesla a redus prețurile în China, SUA și Germania, după ce vânzările din primul trimestru au fost dezamăgitoare. Între timp, mărcile chinezești se extind în străinătate cu modele care sunt adesea mai ieftine decât rivalii lor locali.

Cel mai bun prieten al omului poate călători „cu stil”: A fost lansată prima companie de zbor pentru câini și stăpânii lor. Cât costă o cursă CITEȘTE ȘI Cel mai bun prieten al omului poate călători „cu stil”: A fost lansată prima companie de zbor pentru câini și stăpânii lor. Cât costă o cursă

Discuțiile dintre furnizorii de componente auto și producători sunt „foarte tensionate”, a spus Favre. „Unii dintre clienții noștri reduc prețurile vehiculelor lor pentru că sunt prea scumpe. Mulți dintre clienții noștri au întârzieri de producție”.

Compania franceză va continua să încerce să obțină prețuri mai mari pentru produsele sale în trimestrul curent și în următorul, pentru a contracara costurile ridicate ale energiei și ale forței de muncă, a mai declarat atunci directorul general.

Cunoscută anterior sub numele de Plastic Omnium, OPmobility produce echipamente auto, cum ar fi bare de protecție, module frontale și sisteme de iluminat. Furnizează piese în principal producătorilor de automobile, inclusiv Tesla, ca și producătorilor de camionete, camioane, trenuri și avioane.

viewscnt
Afla mai multe despre
iasi
masini electrice