Un fond de investiții saudit va achiziționa o participație de 10% la Aeroportul Heathrow

Un fond de investiții saudit va achiziționa o participație de 10% la Aeroportul Heathrow
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2023

Fondul de investiții publice al Arabiei Saudite (PIF) a convenit să cumpere o participație de 10% din Aeroportul Heathrow de la gigantul spaniol Ferrovial, specializat în infrastructură, transmite BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Alte 15% din acțiunile companiei-mamă, FGP Topco, vor fi vândute fondului francez de private equity Ardian, scrie News.ro.

SIF Muntenia și Sea Container Services lansează ofertă publică de preluare la Șantierul Naval Orșova CITEȘTE ȘI SIF Muntenia și Sea Container Services lansează ofertă publică de preluare la Șantierul Naval Orșova

Ferrovial, care deține o participație încă din 2006, a anunțat că tranzacția are o valoare de 2,37 miliarde de lire sterline (3 miliarde de dolari).

Tranzacția este încă supusă unor condiții de reglementare, potrivit firmei.

Dacă va fi aprobată, tranzacția va pune capăt investiției Ferrovial în operatorul aeroporturilor din Marea Britanie, care a început cu 56%, dar a fost redusă la 25% până în 2013.

Printre ceilalți acționari ai FGP Topco se numără Qatar Investment Authority, Caisse de dépôt et placement du Québec, GIC din Singapore, Australian Retirement Trust, China Investment Corporation și Universities Superannuation Scheme.

Aeroportul a pierdut bani în acest an din cauza datoriei sale semnificative, care este afectată de creșterile agresive ale costului împrumuturilor.

Autoritatea Aviației Civile a decis, de asemenea, să reducă tarifele pentru pasageri, care sunt destinate costurilor pentru pistele terminalelor, sistemele de bagaje și securitate.

Tariful mediu per pasager la Heathrow pentru 2023 este de 31,57 lire sterline, dar autoritatea de reglementare a precizat că acesta va scădea la 25,43 lire sterline în 2024 și "va rămâne în linii mari stabil" până la sfârșitul anului 2026.

România va putea recicla cu până la 80% mai mult prin SGR. PET-urile vechi strânse pe balcon sau în cămară nu vor primi garanția de 50 de bani. Programul va porni la 30 noiembrie CITEȘTE ȘI România va putea recicla cu până la 80% mai mult prin SGR. PET-urile vechi strânse pe balcon sau în cămară nu vor primi garanția de 50 de bani. Programul va porni la 30 noiembrie

Se înțelege că șefii de la Heathrow doreau ca taxele să crească efectiv la mai mult de 40 de lire sterline, în timp ce companiile aeriene au propus ca acestea să nu depășească aproximativ 18,50 lire sterline.

PIF-ul saudit este unul dintre cele mai active fonduri suverane de investiții din lume, cu active de peste 700 de miliarde de dolari datorită bogăției sale petroliere, care a investit recent în sporturi precum fotbalul și golful.

Însă fondul este controlat de prințul Arabiei Saudite Mohammed bin Salman Al Saud, al cărui guvern a fost acuzat de numeroase încălcări ale drepturilor omului.

Serviciile secrete americane au declarat că sunt convinse că prințul Mohammed a ordonat uciderea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi, stabilit în SUA, deși prințul a primit imunitate în SUA și a fost invitat să viziteze Marea Britanie, potrivit ambasadei Arabiei Saudite.

viewscnt
Afla mai multe despre
aeroportul heathrow
pif