Un fost inginer de software al Apple este acuzat în SUA că ar fi furat tehnologie Apple pentru automobile autonome, pentru o companie chineză

Un fost inginer de software al Apple este acuzat în SUA că ar fi furat tehnologie Apple pentru automobile autonome, pentru o companie chineză
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2023

Un fost inginer de software al Apple este acuzat că ar fi furat tehnologie Apple pentru o companie chineză de mașini autonome, a anunțat Departamentul de Justiție (DOJ), transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Weibao Wang a lucrat ca inginer software la Apple din 2016 până în 2018, se arată într-un rechizitoriu al DOJ.

ULTIMA ORĂ Presa franceză: Dacia poate muta Spring în Maroc sau chiar în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Presa franceză: Dacia poate muta Spring în Maroc sau chiar în România

Wang a lucrat în echipa de adnotări a Apple și i s-a acordat ”acces larg” la bazele de date despre care Departamentul de Justiție a spus că pot fi accesate doar de 2.700 dintre cei 135.000 de angajați ai Apple, scrie News.ro.

Wang este al treilea fost angajat Apple acuzat că a furat secrete comerciale de conducere autonomă pentru China. Acesta a fost acuzat de șase acuzații separate, care implică furtul sau tentativa de furt ”a codului sursă de autonomie complet” al Apple, sisteme de urmărire, planificare a comportamentului pentru sisteme autonome și descrieri ale hardware-ului care se afla în spatele sistemelor.

La un an de la angajare și cu patru luni înainte de a renunța la slujba de la Apple, Wang a acceptat un loc de muncă la filiala din SUA a unei companii chineze al cărui nume nu a fost dezvăluit, care dezvolta o tehnologie de conducere autonomă și a început să sifoneze ”cantități mari” de tehnologie comercială sensibilă și codul sursă, arată rechizitoriul.

În aprilie 2017, doar 5.000 dintre cei 135.000 de angajați cu normă întreagă ai Apple au fost informați despre proiect, susține rechizitoriul DOJ, sau aproximativ 4% din companie.

Un segment și mai mic, în jur de 2%, a avut acces la ”una sau mai multe” dintre bazele de date accesate de Wang, continuă rechizitoriul.

Oamenii legii au efectuat o percheziție în casa lui Wang din California pe 27 iunie 2018, unde au găsit cantități mari de date furate, confidențiale și de proprietate, susține rechizitoriul.

PROFIT NEWS TV Antreprenor de România - George Iriciuc, co-fondator DevJob.ro: Suntem într-o creștere foarte frumoasă. Vrem să ne dublăm numărul de anunțuri pe platformă până la finalul anului CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Antreprenor de România - George Iriciuc, co-fondator DevJob.ro: Suntem într-o creștere foarte frumoasă. Vrem să ne dublăm numărul de anunțuri pe platformă până la finalul anului

Wang a putut să fugă din țară chiar și după ce forțele de ordine au executat percheziția, în ciuda faptului că a promis că nu o va face. El s-a îmbarcat pe un zbor către Guangzhou, China, de pe Aeroportul Internațional San Francisco.

Într-o conferință de presă, procurorul american pentru districtul de nord al Californiei, Ismail Ramsey, a declarat că Wang se află în China și ar risca zece ani de închisoare pentru fiecare acuzație, dacă va fi extrădat și condamnat.

Acuzațiile au fost anunțate ca parte a unei acțiuni de aplicare a legii conduse de Disruptive Technology Strike Force.

Alte patru cazuri au fost dezvăluite în Statele Unite, implicând comportament criminal pentru a furniza forțelor iraniene tehnologie balistică sensibilă, unități de informații și cercetare ruse cu tehnologie cuantică și exporturi care încalcă sancțiunile.

Acuzațiile împotriva lui Wang vin după ce un alt angajat al Apple, Xiaolang Zhang, a pledat vinovat în instanța federală din San Jose pentru un furt similar, care implică secrete comerciale în divizia de mașini a Apple.

La fel ca Wang, Zhang plănuise să fugă în China. Atât Zhang, cât și Wang lucrau la divizia autonomă a Apple în același timp și ambii au renunțat la angajarea la Apple în 2018.

Un alt angajat, Jizhong Chen, se confruntă, de asemenea, cu acuzații federale pentru presupusul său furt de informații sensibile din 2019. Chen a încercat, de asemenea, să fugă în China, potrivit documentelor judecătorești.

Cazul lui Chen se desfășoară la tribunalul federal din California. Apple a refuzat să comenteze acest caz.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
masini
sua
china