Un parlamentar austriac dă în judecată Daimler pentru contracte ale Austriei legate de achiziția de avioane Eurofighter

Un parlamentar austriac dă în judecată Daimler pentru contracte ale Austriei legate de achiziția de avioane Eurofighter
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iul 2017

Un parlamentar al Partidului Verzilor din Austria, Peter Pilz, a depus o plângere la procuratură împotriva Daimler, cu acuzații de înșelăciune și fraudă legate de contractele care au însoțit achiziția de către stat a unor avioane Eurofighter în 2003, pentru 2 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procuratura din Viena investighează deja pentru fraudă consorțiul Eurofighter și Airbus, care la momentul respectiv se numea EADS, iar Daimler era compania mamă, scrie News.ro.

Daimler a respins sâmbătă noile acuzații.

Airbus și consorțiul Eurofighter, care include compania britanică BAE Systems și compania Leonardo din Italia, au negat la rândul lor acuzațiile.

Metrorex deschide luni stația Pipera, folosită intens de corporatiști, după ce a fost închisă sâmbătă și duminică CITEȘTE ȘI Metrorex deschide luni stația Pipera, folosită intens de corporatiști, după ce a fost închisă sâmbătă și duminică

Pilz, care a criticat de ani de zile acordurile, vrea ca procuratura să ancheteze Daimler.

”După ani de zile de cercetări, am înregistrat acuzații legale împotriva Daimler”, a spus Pilz, confirmând o informație publicată de săptămânalul german Der Spiegel.

Plângerea a fost depusă de Pilz împreună cu un alt parlamentar al verzilor.

Un purtător de cuvânt al procuraturii din Viena nu a putut confirma smbătă informația.

Pilz a spus că au avut ”un lanț de dovezi” că Daimler a înșelat Ministerul austriac al Economiei în legătură cu mărimea acordurilor colaterale menite să stimuleze economia locală, solicitate de Austria pentru a conveni achiziția de avioane.

Parlamentarul acuză că multe dintre proiecte erau deja în curs, dar au fost prezentate de părțile participante la licitație pentru contractul de achiziție a avioanelor ca fiind noi.

Un purtător de cuvânt al Daimler, Ute Wueest von Vellberg, a spus că acuzațiile penale sunt nefondate.

Contractele colaterale sunt o practică obișnuită în comenzile internaționale din industria apărării, pentru a oferi de muncă unor companii locale.

Austria a solicitat acorduri de afaceri în valoare de 4 miliarde de euro, de peste două ori mai mari decât prețul de achiziție. Volumul a fost redus la 3,5 miliarde de euro, într-un acord din 2007.

Astfel de acorduri necesită aprobarea Ministerului austriac al Economiei.

Reclamația parlamentarilor verzilor a fost depusă la câteva zile după încheierea unei investigații parlamentare referitoare la atribuirea contractelor de afaceri. Un raport final este așteptat săptămâna viitoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurofighter
daimler
austria