UNTRR cere Guvernului urgentarea implementării schemei de rambursare a supraaccizei pentru transportatorii rutieri

UNTRR cere Guvernului urgentarea implementării schemei de rambursare a supraaccizei pentru transportatorii rutieri
scris 29 oct 2018

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a anunțat luni că solicită Executivului măsuri urgente pentru ca schema de rambursare a supraaccizei pentru transportatorii rutieri să devină operațională.

Totodată, patronatul a salutat deschiderea Guvernului, Ministerului Transporturilor și Ministerului Finanțelor, care au elaborat și publicat Ordonanța de Urgență și Hotărârea de Guvern privind condițiile, procedura și termenele de restituire a sumelor reprezentând ajutor de stat pentru suportarea unei părți din accizele calculate pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor și alocarea sumei de rambursat, scrie News.ro.

”Până în prezent, firmele de transport rutier au depus dosare pentru restituirea supraaccizei, acestea au fost analizate, însă nu au fost realizate plăți către transportatorii rutieri”, se arată în comunicat.

VIDEO Accident aviatic în Indonezia: un avion s-a prăbușit în ocean la câteva minute după decolare CITEȘTE ȘI VIDEO Accident aviatic în Indonezia: un avion s-a prăbușit în ocean la câteva minute după decolare

UNTRR atenționează că Hotărârea 549 din 17 iulie 2018 privind condițiile, procedura și termenele de restituire a unei părți din supraacciză a fost publicată în 26 iulie în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la 30 de zile de la data publicării.

”Potrivit legislației, administratorul schemei trebuie să soluționeze cererile de restituire în termen de maximum 35 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii. În cazul aprobării cererii se emite o decizie care se întocmește în 3 exemplare, dintre care un exemplar rămâne la administratorul schemei, un exemplar se comunică solicitantului și un exemplar se transmite ordonatorului principal de credite, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia”, se arată în comunicat.

UNTRR a subliniat că administratorul schemei emite decizii de aprobare a cererii de restituire a accizei în limita plafoanelor trimestriale comunicate de Ministerul Finanțelor. Plata se efectuează în lei, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării la Registratura generală a Ministerului Finanțelor Publice a deciziei.

”Reamintim că aproape un sfert din exportul total de servicii al României din 2017, de peste 20 miliarde euro, a fost realizat de ramura transportului rutier, fiind principala ramură contribuitoare la exportul de servicii”, se arată în comunicat.

UNTRR cere măsuri urgente pentru ca schema de rambursare a supraacizei să devină operațională, după ce prețul petrolului a urcat la peste 80 dolari/baril, fiind cu peste 50% mai mare decât la momentul în care a fost implementată supraacciza la carburanți.

viewscnt
Afla mai multe despre
untrr
acciza