VIDEO China avansează și se pregătește să devină lider global în robotaxi și vehicule autonome

VIDEO China avansează și se pregătește să devină lider global în robotaxi și vehicule autonome
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 2 oct 2023

Companiile chineze vor lansa înaintea altor constructori auto globali primele robotaxi și primele vehicule autonome fără restricții, reiese dintr-un studiu care subliniază că investițiile și activitățile derulate de China în acest domeniu este cu mult înaintea celorlalte regiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un studiu realizat de S&P Global Mobility, citat de Automotive News, arată că avansul pe care îl are China în domeniul mașinilor autonome și în cel conex al robotaxi-urilor este unul consistent care va conduce la vânzări importante după 2035. Analiștii susțin că activitatea companiilor din China pe acest segment se apropie de maturitate iar acest lucru le va oferi un avantaj mare în fața altor constructori globali.

Estimările din studiu vorbesc despre mai puțin de 800.000 de mașini de tip robotaxi vor fi vândute și operate în lume, până în 2035, iar 57% dintre acestea vor fi în China. Unul dintre avantaje este faptul că în China a fost dezvoltată o strategie națională de dezvoltare a acestei tehnologii, în care companiile au putut colabora direct cu administrațiile locale pentru a putea testa mașinile fără șofer.

Marca Baidu, unul dintre liderii cercetărilor în segmentul de Automated Drive, a început în urmă cu un an cu 22 de autovehicule și acum are deja 300 de robotaxi operate în regiunea Wuhan. Dar alte patru orașe găzduiesc deja zeci de robotaxi ale Baidu Apollo, serviciul de taxi fără șofer, care oferă călătorii de test chinezilor.

FOTO - ANUNȚ Ford Transit Courier \ CITEȘTE ȘI FOTO - ANUNȚ Ford Transit Courier "este gata de producție" la Craiova

Chiar dacă infrastructura și legislația reprezintă obstacole în dezvoltarea mașinilor autonome în occident, interesul companiilor a scăzut în ultimii ani, optimismul inițial fiind înlocuit de nevoia de a investi în zona de electrificare și accentul pus pe nivelurile mai mici de autonomie, 2 sau 3, care oferă deocamdată suficientă satisfacție clienților din Europa sau SUA. Una dintre cele mai avansate companii specializate, Argo AI, fondată de Ford și alături de care a venit și VW Group, s-a desființat anul trecut, compania americană susținând că nu-și mai permite să investească într-un domeniu care a fost supraestimat inițial. Partenerii de la VW au continuat să dezvolte tehnologia singuri, dar progresul este deocamdată limitat.

Studiul amintit confirmă într-un fel faptul că doar 31% dintre mașinile cu tehnologii de autonomie vor avea un nivel ridicat, 4 sau 5, în 2035, în timp ce 63% nu vor avea astfel de sisteme sau vor avea doar tehnologii de bază, precum lane assist sau asistent de parcare.

viewscnt
Afla mai multe despre
masini autonome
masina fara sofer
baidu