VIDEO După aproape 20 de ani, trenurile vor reveni pe linia clasică dintre București și Giurgiu

VIDEO După aproape 20 de ani, trenurile vor reveni pe linia clasică dintre București și Giurgiu

Foto: CFR Infrastructura

Profit.ro
Profit.ro
scris 12 feb 2024

Ultimul tablier metalic aferent podului de cale ferată peste râul Argeș, de la Grădiștea, a început să fie montat.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Lucrările la Autostrada Moldovei avansează alert în perioadă de iarnă CITEȘTE ȘI VIDEO Lucrările la Autostrada Moldovei avansează alert în perioadă de iarnă

Redeschiderea acestei linii feroviare va avea loc în câteva luni și va contribui și la introducerea trenurilor metropolitane pentru comunitățile din sudul Bucureștiului și arealul județelor Giurgiu și Ilfov.

În toamnă a fost anunțat că în acest an va fi redeschisă circulația pe podul de la Grădiștea, după ce se vor încheia lucrările de la Grădiștea, anunță CFR Infrastructură. Podul vechi s-a prăbușit în 2005 și de atunci trenurile circulă ocolit, pe la Videle. În prezent, stadiul fizic de execuție a lucrărilor între Vidra și Comana este 80%.

„Lucrările de modernizare a liniei de cale ferată între Vidra și Comana, inclusiv la noul pod de la Grădiștea, dar și lucrările conexe de reparații la terasamente și suprastructura feroviară între București Nord - Jilava - Giurgiu Nord Frontieră au ajuns la un stadiu fizic de 80%. Cu o întârziere cauzată de lucrările suplimentare de consolidare a terenului executate în localitatea Daia, dar și de procesul de fabricare și furnizare a unor componente metalice, lucrările feroviare pe întregul traseul București Nord - Grădiștea - Giurgiu Nord se apropie de finalizare, iar din primăvara anului 2024 constructorul ne asigură că trenurile vor circula pe noul pod feroviar de la Grădiștea”, spunea CFR SA.

Nou pas pentru modernizarea Transfăgărășanului pentru ca drumul să rămână deschis pe o perioadă cât mai mare din an CITEȘTE ȘI Nou pas pentru modernizarea Transfăgărășanului pentru ca drumul să rămână deschis pe o perioadă cât mai mare din an

Între Vidra și Comana, traseul căii ferate, în lungime de 12,02 km, va avea 4 poduri feroviare, 2 viaducte cu 27 de deschideri, în direcția Giurgiu, respectiv 8 deschideri, în direcția București, 10 podețe, 8 subtraversări (tip C2) pentru mamifere mici și două clădiri noi pentru publicul călător - PO Grădiștea și Hm Comana, compartimentate cu spații interioare moderne - săli de așteptare, grupuri sanitare, case de bilete -, dar și peroane cu lungimi cuprinse între 150 m și 250 m și lățimea de 3 metri, scări, rampe și refugii, inclusiv facilități de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Podul de la Grădiștea s-a prăbușit în 2005 din cauza viiturilor, iar lucrările de reconstruire a acestuia au fost amânate mai bine de un deceniu, fiindcă nu s-au alocat fonduri și proiectul nu a fost considerat unul important. Podul se află între stațiile Vidra și Grădiștea, la aproximativ 20 km de București.

VIDEO Imagini rare - Putin a mers cu „valiza nucleară” în China CITEȘTE ȘI VIDEO Imagini rare - Putin a mers cu „valiza nucleară” în China

Lipsa acestui pod lungește distanța pe calea ferată dintre București și Giurgiu, trenurile fiind obligate să ocolească pe la Videle, pe linii unde vitezele au scăzut mult față de anii 90.

Drumul este de 118 km și există doar trei trenuri directe pe zi, cu timpi de parcurs cuprinși între 128 și 165 de minute. Două sunt trenuri Regio, iar biletul costă 19 lei, în timp ce la IR biletul costă 42 de lei, pentru o viteză medie de 50 km/h.

În 1939 exista un tren rapid care făcea o oră și 6 minute pe cei 74 km dintre Gara de Nord și Giurgiu, iar cea mai rapidă porțiune era între București Sud și Comana, unde 29 de km erau parcurși cu o viteză medie de 75 km/h. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gradistea
pod
giurgiu