Belgia introduce săptămâna de lucru de patru zile

Belgia introduce săptămâna de lucru de patru zile
scris 15 feb 2022

Angajații belgieni vor putea lucra patru zile pe săptămână, după ce guvernul a convenit marți un nou acord destinat să crească flexibilitatea pe piața muncii, transmite Reuters.

După ce formațiunile care formează guvernul de coaliție a ajuns la un acord, premierul Alexander De Croo a spus că pandemia de coronavirus a forțat oamenii să lucreze mai flexibil și să combine viața privată cu viața profesională. "Aceasta a condus la noi modalități de lucru", a spus premierul belgian, arată Agerpres.

Angajații care solicită acest lucru vor putea să lucreze până la 10 ore pe zi, dacă sindicatele sunt de acord, în loc de maxim opt ore în prezent, pentru a putea lucra o zi mai puțin pe săptămână dar pentru același salariu. De asemenea, belgienii vor putea să aleagă să lucreze mai mult într-o săptămână și mai puțin în săptămâna următoare, ceea ce va permite oamenilor să își gestioneze mai bine viața privată, de exemplu în cazurile de coparentalitate.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

"Cred că oferirea de flexibilitate angajaților este o idee bună astfel că te poți organiza diferit, poți avea un weekeend de trei zile, și este mai ușor dacă ai copii", a declarat Amaury Massion, un muzician în vârstă de 44 de ani.

De asemenea, acordul convenit marți introduce dreptul de a de deconecta digital de la lucru după un program normal de lucru, în cazul companiilor cu mai mult de 20 de angajați. În plus, sunt prevăzute noi reguli pentru cei care muncesc pentru platforme digitale precum Uber, inclusiv noi criterii pentru ca aceștia să fie considerați drept angajați.

Belgia și-a propus să ajungă la o rată de ocupare de 80% în 2030, față de una de 71,4% la finele anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
belgia
angajati