Comisia Europeană anunță măsuri excepționale de sprijin pentru sectorul agroalimentar

Comisia Europeană anunță măsuri excepționale de sprijin pentru sectorul agroalimentar
scris 24 apr 2020

Comisia Europeană a anunțat vineri că propune noi măsuri excepționale pentru a oferi mai mult sprijin piețelor agricole și alimentare cel mai afectate, iar aceste măsuri ar urma să fie adoptate până la sfârșitul lunii.

"Comisia acționează cu promptitudine și propune noi măsuri excepționale pentru a oferi mai mult sprijin piețelor agricole și alimentare cel mai afectate. Sectorul agroalimentar al UE dă dovadă de reziliență în aceste vremuri fără precedent, în contextul pandemiei de coronavirus. Unele piețe au fost însă puternic afectate de consecințele acestei crize a sănătății publice", a informat CE, preluată de news.ro.

Pachetul prezentat vineri include măsuri referitoare la ajutoarele pentru depozitarea privată în sectorul produselor lactate și în cel al cărnii, la autorizarea adoptării unor măsuri de auto-organizare în cadrul pieței de către operatorii din sectoarele grav afectate și la flexibilitatea programelor de sprijinire a pieței în sectorul fructelor și al legumelor, al vinului și al altor produse.

EXCLUSIV FOTO Biofarm pregătește valorificarea terenului pe care îl deține în centrul Bucureștiului. Aici poate fi construită o clădire cu opt etaje CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Biofarm pregătește valorificarea terenului pe care îl deține în centrul Bucureștiului. Aici poate fi construită o clădire cu opt etaje

"Consecințele crizei coronavirusului se fac din ce în ce mai mult simțite în sectorul agroalimentar, motiv pentru care am decis să luăm măsuri rapide, pe lângă cele adoptate deja de la izbucnirea crizei. În stadiul actual al evoluțiilor pieței, măsurile propuse sunt menite să transmită un semnal pentru stabilizarea piețelor și sunt considerate cele mai adecvate pentru asigurarea stabilității prețurilor și producției viitoare și, implicit, a aprovizionării stabile cu alimente și a securității alimentare. Noile măsuri excepționale pe care le anunțăm astăzi sunt destinate sprijinirii celor mai afectate sectoare agroalimentare, concentrându-se asupra perturbărilor deja observate, precum și asupra riscurilor viitoare. Am convingerea că aceste măsuri vor reduce presiunile cu care se confruntă piețele și vor da rapid rezultate concrete", spune comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Printre măsurile excepționale anunțate ca răspuns suplimentar la criza coronavirusului sunt ajutoare pentru depozitarea privată.

"Comisia propune acordarea de ajutoare pentru depozitarea privată a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, brânză) și a produselor din carne (carne de vită, oaie și capră). Această schemă va permite retragerea temporară a produselor de pe piață timp de minimum 2-3 luni și de maximum 5-6 luni. Această măsură va duce la o scădere a ofertei disponibile pe piață și va reechilibra piața pe termen lung", informează CE.

Alte măsuri vizează flexibilitate pentru programele de sprijinire a pieței. Comisia va introduce flexibilitate în punerea în aplicare a programelor de sprijinire a pieței pentru vin, fructe și legume, ulei de măsline, apicultură și programul UE pentru școli (lapte, fructe și legume). Aceasta va permite reorientarea priorităților de finanțare către măsuri de gestionare a crizei pentru toate sectoarele.

De asemenea, o altă măsură excepțională anunțată este derogarea excepțională de la normele UE în materie de concurență: aplicabilă sectoarelor laptelui, florilor și cartofilor. Comisia va autoriza derogarea de la anumite norme privind concurența în temeiul articolului 222 din Regulamentul privind organizarea comună a piețelor, care permite operatorilor să adopte măsuri de auto-organizare în cadrul pieței.

FOTO Dagesh Group pregătește terenul pentru Opera Residence, proiect de locuințe inițiat înainte de criză CITEȘTE ȘI FOTO Dagesh Group pregătește terenul pentru Opera Residence, proiect de locuințe inițiat înainte de criză

În mod concret, acestor sectoare li se va permite să ia în mod colectiv măsuri de stabilizare a pieței. De exemplu, sectorul laptelui va avea posibilitatea de a planifica în mod colectiv producția de lapte, iar sectorul florilor și cartofilor va fi autorizat să retragă produse de pe piață. De asemenea, va fi permisă depozitarea de către operatori privați. Astfel de acorduri și decizii vor fi valabile numai pentru o perioadă de maximum șase luni. Evoluțiile prețurilor de consum vor fi monitorizate îndeaproape pentru a se evita efectele negative.

"Comisia intenționează ca aceste măsuri să fie adoptate până la sfârșitul lunii aprilie. În prealabil, va trebui să fie consultate statele membre și să se voteze cu privire la aceste măsuri. Prin urmare, ele vor face obiectul unor modificări. Detaliile complete cu privire la aceste propuneri vor fi prezentate la momentul adoptării finale", precizează CE.

Pachetul anunțat vineri urmează unui set amplu de alte măsuri adoptat anterior de către Comisie pentru a sprijini sectorul agroalimentar în contextul crizei actuale, cum ar fi majorarea cuantumurilor ajutoarelor de stat, un nivel mai ridicat al plăților în avans și prelungirea termenelor pentru depunerea cererilor de plată. Flexibilitatea sporită în ceea ce privește normele politicii agricole comune vizează reducerea sarcinii administrative a fermierilor și a administrațiilor naționale.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că foarte mulți producători și procesatori din România au stocuri foarte mari, afirmând că acest lucru se întâmplă la lapte și produse lactate, la carne de pui, legume și carne de vită.

FOTO În contextul coronavirus, foodpanda introduce o nouă funcționalitate în aplicație CITEȘTE ȘI FOTO În contextul coronavirus, foodpanda introduce o nouă funcționalitate în aplicație

Ministrul Agriculturii a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă, cum stă România cu stocurile de alimente și dacă pot lipsi unele alimente din cauza secetei.

“Sunt suficiente stocuri, noi le monitorizăm în continuare.  Foarte mulți dintre producătorii noștri și procesatorii noștri au stocuri foarte mari, care nu sunt vândute și au probleme cu acest lucru. Pentru că s-a schimbat comportamentul de cumpărare foarte mult și datorită restricțiilor de mișcare, dar nu numai, s-a închis tot ceea ce înseamnă Horeca, foarte mulți dintre producători aveau nișată producția exact pe acest domeniu. La lapte și produse lactate avem niște stocuri foarte mari, procesatorii încep să plătească tot mai puțin litrul de lapte pentru că nu mai au ce să facă, nu mai au unde să-l proceseze și să-l depoziteze, au stocuri foarte mari. Carne de pui, legume, carne de vită, sunt câteva sortimente la care avem stocuri foarte mari”, a spus ministrul.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
fermieri
criza