OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi din România, spune că activitatea sa de explorare și producție (E&P) rămâne profitabilă și la o cotație a țițeiului de 30 dolari/baril, în condițiile în care aceasta s-a cifrat la o medie de 76 dolari/baril pentru sortimentul de referință Brent în primul trimestru din al anului, față de 83 dolari/baril în T1 2024, iar perspectiva companiei pentru întreg anul în curs indică o valoare de 70 dolari/baril sau chiar mai mică.
Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat României pentru restricționarea libertății producătorilor de gaze de a-și stabili prețurile angro de vânzare.
Energocom SA, traderul de stat de la Chișinău, a semnat primul său contract de achiziție pe termen lung cu OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din România, în vederea alimentării Republicii Moldova cu gaze provenite din proiectul offshore Neptun Deep, care va deveni productiv din 2027.
Compania de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a transmis, prin directorul genetral Ion Sterian, o scrisoare adresată directorului general al DG Clima din cadrul Comisiei Europene, Kurt Vandenberghe, și vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții (BEI), Ioannis Tsakiris, în care solicită o revizuire a politicii de creditare a proiectelor energetice, având în vedere situația geo-politică actuală și necesitatea asigurării securității energetice a Europei.
Cotațiile petrolului au crescut cu aproximativ 4%, susținute de semnele unei cereri mai mari în Europa și China, de escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu și de revenirea cumpărătorilor după ce prețurile s-au prăbușit la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.
Propunerea prezentată de Comisia Europeană privind eliminarea importurilor energetice rusești în statele UE reprezintă „o încălcare gravă” a suveranității statelor membre, a reacționat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează agenția EFE.
Livrările Gazprom către Europa prin singurul gazoduct încă funcțional, TurkStream, prin care intră gaze inclusiv în România, au scăzut în aprilie cu 7,3% față de luna precedentă, până la 41,7 milioane de metri cubi pe zi, însă au crescut cu 1,2% față de aceeași lună a anului trecut, când au fost transportate 41,2 milioane mc/zi, conform analizei Profit.ro.
Conglomeratul energetic de stat al Ungariei, MVM, aflat în curs de preluare a business-ului românesc de furnizare de energie și gaze al germanilor de la E.ON, intenționează să își aducă și un al doilea trader de gaze naturale pe piețele de profil din România, relevă date analizate de Profit.ro.
Producția viitoare de gaze naturale a României din perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din largul apelor românești ale Mării Negre, se numără printre argumentele cu care Comisia Europeană a propus oficial interzicerea importurilor de gaze extrase din Rusia în UE de la sfârșitul anului 2027, relevă documentul analizat de Profit.ro.
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, a prelungit cu 30 de zile lucrătoare perioada de evaluare a ofertelor primite la procedura publică de contractare a achiziției și implementării unui sistem informatic prin care vrea să furnizeze gaze și energie către un număr ″nelimitat″ de clienți finali, inclusiv casnici.