Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă, în contextul în care duminică a început forajul în blocul Neptun Deep, că gazul din Marea Neagră înseamnă ruperea lanțurilor prin care Rusia a ținut Europa dependentă, înseamnă o alternativă reală și sigură pentru noi toți, europenii, fără șantaj și fără prețuri dictate de capriciile unui regim autoritar, înseamnă peste 20 de miliarde de euro câștigați pentru români, poate chiar mai mult.
Institutul Național de Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar) va prezenta în 27 martie în plenul Parlamentului European rezultatele unuia dintre cele mai mari proiecte de cercetare coordonate de o instituție românească - DOORS (Developing Optimal and Open Research Support for the Black Sea). DOORS este unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare și inovare coordonate vreodată de o instituție românească și a fost finanțat prin programul Horizon 2020. Proiectul a avut un buget de 9 milioane de euro și a fost derulat de un consorțiu de 35 de parteneri, printre care se numără universități, institute de cercetare și companii din 16 țări, inclusiv Consorțiile Europene de Infrastructuri de Cercetare (ERICs) relevante.
Compania chineză Sunhome, furnizor de soluții de energie rezidențială, a intrat pe piața din România, parte din extinderea sa în Europa de Est.
Autoritățile din Slovacia au anunțat că vor desființa schema de subvenții de la stat pentru energia regenerabilă de anul viitor.
OMC Petrom și compania de stat Romgaz anunță începerea forajului pentru dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud și Domino din perimetrul Neptun Deep, situat la 160 de km în largul Mării Negre. Prima producție este estimată pentru 2027.
Președintele american Donald Trump, care a decis să oprească veniturile petroliere ale Venezuelei, anunță că oricărei țări care cumpără gaze naturale sau petrol venezuele îi vor fi impuse - începând de la 2 aprilie - taxe vamale de 25% la toate mărfurile care intră în Statele Unite, relatează AFP.
Cel mai important producător de gaze autohton, Romgaz, deținut în proporție de 70% de statul român, estimează o scădere a profitului net de 26% în 2025, în principal ca urmare a scăderii veniturilor din vânzarea gazelor, în pofida majorării veniturilor din vânzarea de energie electrică, relevă datele analizate de Profit.ro.
Transportatorul național de gaze naturale acordă un dividend cu randament de 3,5%.
Compania de servicii de sondă parte a grupului Rompetrol acordă un dividend cu randament de 6%.
Societății Distribuție Energie Electrică România SA (DEER), operatorul de distribuție din grupul Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român, prin Ministerul Energiei, i s-a cerut intrarea în insolvență de către un contractor de lucrări, însă compania-mamă a distribuitorului a transmis că acesta a plătit grosul sumei revendicate chiar în ziua înregistrării dosarului cu solicitarea de insolvență.