Recent, OMV Petrom a încheiat un acord privind livrarea de gaze din Neptun Deep, începând din 2027, cu compania energetică germană Uniper. Compania controlată de austriecii de la OMV are 50% din drepturile aferente concesiunii, plus statutul de operator, cealaltă jumătate fiind în posesia companiei românești de stat Romgaz.
Hidroelectrica, furnizorul cu cel mai redus preț al energiei electrice pentru consumatorii casnici, a început să trimită notificări clienților - celor cărora urmează să le expire înțelegerea contractuală în perioada imediată - cu noul plan tarifar.
Ministerul Petrolului din Irak a anunțat sâmbătă că a invitat companiile petroliere străine care operează sub egida Asociației Industriei Petrolului din Kurdistan (APIKUR), precum și firmele contractate de guvernul regional din Kurdistan (KRG), la o întâlnire la Bagdad, pe 4 martie, transmite Reuters.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat, vineri, contracte de finanțare de peste 167 milioane de lei cu alte 105 entități publice pentru investiții în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum, finanțate din Fondul pentru Modernizare.
Procentul de cheltuieli cu dezechilibrele din prețul mediu de achiziție angro de energie și gaze luat în calcul la stabilirea sumelor datorate de stat furnizorilor de energie și gaze pentru compensarea costurilor facturării clienților finali la prețuri plafonate a fost dublat.
Prevederea a fost introdusă în recenta ordonanță de urgență de prelungire a actualului sistem de plafonare a prețurilor finale la consumatori, până la 30 iunie 2025 la energie electrică și până la 31 martie 2026 la gaze naturale.
E.ON Energie România, furnizorul de energie electrică și gaze naturale controlat de grupul german omonim aflat în curs de preluare de către gigantul energetic de stat al Ungariei, MVM, tranzacție pe care Ministerul Energiei din România vrea să o blocheze din rațiuni de securitate națională, și-a redus vânzările în termeni de volume anul trecut, semnificativ mai accentuat pe cele de electricitate.
Compania de servicii petroliere a grupului Rompetrol a realizat în 2024 un profit net de 10,3 milioane lei, în scădere cu 12,5% față de cel de 11,78 milioane lei din anul precedent.
Grupul de furnizare, distribuție, producție și stocare de energie Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu 49,78% din capital, și-a redus cu peste 41% profitul net anul trecut, la 365,3 milioane lei.
Nu toate posturile eliminate sunt ocupate. Anterior, șeful ministerului, Sebastian Burduja, declarase că numărul de posturi ocupate este de 280.