Compania mixtă RoPower Nuclear SA, dedicată proiectului de construire a unei centrale nucleare de 462 MW cu reactoare modulare mici (SMR) concepute și dezvoltate de americanii de la NuScale, se pregătește să solicite Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) licențierea amplasamentului selectat pentru proiect, de la Doicești, județul Dâmbovița, unde a funcționat anterior o termocentrală pe cărbune.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
RoPower Nuclear SA este un joint-venture controlat în proporții egale de compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, și de Nova Power&Gas din grupul privat E-INFRA al antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu.

Sursă foto. CNCAN

″Pe măsură ce proiectul și lucrările tehnice asociate avansează în ritm rapid, RoPower Nuclear a invitat o misiune de consultanță SEED (Site and External Events Design) a AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) pentru caracterizarea amplasamentului, cu experți internaționali în pericole, condusă de Dr. Paolo Contri, pentru a revizui Raportul preliminar de analiză a siguranței pentru amplasament și pentru a consilia RoPower cu privire la finalizarea acestuia în vederea cererii de licență a amplasamentului″, a transmis compania de proiect.
Pentru a completa munca de analiză desktop și dialogul cu echipa RoPower, misiunea a efectuat, de asemenea, o vizită extinsă la fața locului, pentru observații de teren și colectarea de date relevante.

Sursă foto. CNCAN

″Pe măsură ce RoPower Nuclear își reînnoiește angajamentul de a stabili o bază solidă și axată pe siguranță pentru viitoarea implementare a centralei SMR Doicești, am apreciat profund concluziile și observațiile AIEA, care sunt în conformitate cu standardele de siguranță ale Agenției. Echipa RoPower mulțumește misiunii pentru angajament și profesionalism și mulțumește în mod special echipei CNCAN - Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare pentru găzduirea și facilitarea activității misiunii AIEA în România″, mai spune RoPower Nuclear.
Și CNCAN a transmis că misiunea SEED a AIEA, derulată în perioada 12-16 mai 2025, a avut ca obiectiv principal evaluarea aspectelor de securitate legate de evaluarea amplasamentului pentru instalații nucleare, pe baza informațiilor furnizate de echipa RoPower, experții AIEA efectuând și o vizită tehnică la Doicești, pentru a examina direct caracteristicile specifice ale amplasamentului și contextul local relevant.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a fost implicată în proiect încă din etapa selecției amplasamentului.
Sursă foto. CNCAN
Decizia de investiție a RoPower Nuclear SA privind implementarea proiectului de la Doicești este așteptată anul viitor.
Compania americană NuScale, proprietara tehnologiei, se așteaptă ca reglementatorul sectorului nuclear din SUA să își dea OK-ul final pe designul tehnologic al SMR-urilor NuScale foarte curând, în iulie anul acesta. Principalul aspect vizat de reglementator este majorarea puterii per modul, de la varianta inițială de 50 MW la 77 MW, cât ar urma să aibă fiecare dintre cele 6 reactoare din cadrul proiectului de centrală nucleară de la Doicești.
Faza 2 a studiului FEED pentru proiectul de la Doicești va avea ca rezultat o estimare a costurilor de proiect de tipul AACE Clasa 3, care își asumă, ca acuratețe, o marjă de subestimare a costului real final de 10% - 20% și una de supraestimare de 10% - 30%, într-un interval de încredere de 80%.
Ministerul Energiei de la București are și el o estimare a costurilor proiectului de la la Doicești, potrivit căreia investiția ar avea nevoie de un buget de 4,9 miliarde de euro.
Sursă foto. CNCAN