Acord între Israel și Egipt pentru construirea unui gazoduct offshore

Acord între Israel și Egipt pentru construirea unui gazoduct offshore
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2021

Israelul și Egiptul au convenit să construiască o nouă conductă între zăcământul de gaze Leviathan din largul Mediteranei de Est și Egipt pentru a crește livrările de gaze naturale lichefiate către Europa, au declarat surse israeliene pentru AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul a fost anunțat cu ocazia vizitei la Ierusalim a ministrului egiptean pentru petrol și resurse miniere, Tarek El-Molla, care s-a întâlnit cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, cu ministrul de externe, Gabi Ashkenazi, și cu omologul său, Yuval Steinitz, scrie Agerpres.

Tarom a declanșat procedurile de disponibilizare a unor angajați CITEȘTE ȘI Tarom a declanșat procedurile de disponibilizare a unor angajați

Scopul proiectului vizează "creșterea exporturilor de gaze către Europa de la instalațiile de lichefiere din Egipt și, astfel, satisfacerea cererii tot mai mari de gaze naturale din partea Europei", au declarat aceleași surse.

După un deceniu de muncă și miliarde investite, din zăcământul de gaze Leviathan, "cel mai mare proiect energetic din istoria Israelului", s-au realizat primele extracții în decembrie 2019, ambiția Israelului fiind aceea de a deveni o putere energetică regională.

La scurt timp după lansarea producției, Egiptul a anunțat primele livrări de gaze israeliene prin conducta submarină EMG care leagă orașul israelian Ashkelon de El-Arish, în Sinai, Egipt.

Descoperit în 2010, zăcământul Leviathan, situat la 130 km în largul orașului Haifa din nordul Israelului, conține resurse exploatabile estimate la aproximativ 605 miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit consorțiului israeliano-american care se ocupă de acest proiect.

În afara livrărilor de gaze către Egipt, Israelul participă împreună cu Grecia și Cipru la proiectul gazoductului Eastmed, ce vizează conectarea câmpurilor de gaze offshore israeliene cu Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
israel
egip
leviathan