Acționarii Nuclearelectrica au aprobat demararea primei faze a proiectului de retehnologizare a reactorului 1

Acționarii Nuclearelectrica au aprobat demararea primei faze a proiectului de retehnologizare a reactorului 1
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2017

Acționarii producătorului de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, au aprobat demararea fazei I a strategiei pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare, proiectul fiind repus pe ordinea de zi la solicitarea actionarului majoritar, Ministerul Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Aprobarea de către acționari a primei fazei a proiectului de retehnologizare a Unității 1 înseamnă efectiv asigurarea continuității acestui proiect pentru SNN, fără întârzieri, cu respectarea graficului de timp pentru fiecare etapă și subetape. Extinderea numărului de ore de operare până la atingerea a 30 ani de funcționare, în baza experienței internaționale, adaptată la datele tehnice ale CNE Cernavodă, va determina ca oprirea efectivă a Unității 1 pentru retehnologizare să aibă loc în perioada decembrie 2026-decembrie 2028”, spune directorul general al SNN, Cosmin Ghiță, într-un comunicat.

El spune că retehnologizarea Unității 1 este în prezent proiectul prioritar al SNN, fiind gestionat integral de companie și, simultan, cel mai mare proiect de investiții al unei companii energetice românești, ”unul care asigură încă 30 de ani de operare și producție, la mai puțin de jumătate din costul unei unități noi nucleare de tip CANDU”, scrie News.ro.

Facturile la curent se vor scumpi cu peste 8% de la 1 octombrie pentru consumatorii rămași captivi în sistemul reglementat. ANRE a anunțat public alte cifre CITEȘTE ȘI Facturile la curent se vor scumpi cu peste 8% de la 1 octombrie pentru consumatorii rămași captivi în sistemul reglementat. ANRE a anunțat public alte cifre

În prezent, se află în derulare o serie de studii, datele relevante cu privire la unele dintre echipamentele/structurile, sistemele sau componentele vizate putând fi obținute doar în timpul opririlor planificate ale Unității 1, astfel că demararea studiului de fezabilitate trebuie să țină cont de toate datele de intrare disponibile pentru elaborarea unui document complet și suficient fundamentat.

”Este singura investiție majoră, derulată exclusiv de SNN, căre răspunde simultan necesităților de sistem energetic și țintelor de decarbonizare”, adaugă Cosmin Ghiță. 

Faza 1 a proiectului de retehnologizare va include activitățile necesare asigurării funcționarii Unității 1 pentru o perioadă de 30 de ani, adică extinderea numărului de ore de funcționare la putere nominală suplimentar celor 210.000 de ore estimate inițial prin proiect.

”Pe baza studiilor și experienței internaționale a altor centrale nucleare de tip CANDU 6, dar și în baza inspecțiilor SNN și a rezultatelor acestora, în scopul optimizării producției Unității 1 CNE Cernavodă cu respectarea aceluiași nivel de securitate nucleară, prelungirea duratei de operare dincolo de durata estimată inițial prin proiect certifică în primul rând calitatea actului de operare până în prezent și oferă premisele obținerii unor avantaje evidente pentru proiect, companie și contribuția unei surse stabile, nesupusă factorilor climatici, în sistemul energetic”, a declarat directorul general la SNN.

Faza 1 va include și activitățile de organizare a proiectului, la începutul anului 2018 urmând a se opera modificările organizaționale și logistice rezultate din studiul deja contractat de SNN, dar și procesul de finalizare a documentatiilor suport necesare pentru pregătirea studiului de fezabilitate.

De asemenea, această etapă va cuprinde și studiul de fezabilitate, inclusiv supunerea spre aprobare a acestuia de către acționari, în anul 2021.

”Studiul de Fezabilitate  va îngloba toate rezultatele studiilor tehnice și analizelor de securitate, în așa manieră încât să permită o definire cât mai bună a proiectului, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere financiar. În acest sens, având în vedere gradul înalt de specializare, majoritatea acestor studii și analize tehnice și de securitate nucleară trebuie și vor fi realizate de firme de inginerie nucleară specializate, de multe ori numai pe anumite segmente punctuale, aspect care excede cadrul competentelor firmelor care, în mod uzual, întocmesc studii de fezabilitate pentru proiecte de investiții”, se precizează în comunicat.

Astfel, pentru redactarea studiului de fezabilitate sunt necesare analize de specialitate din partea unor firme specializate de inginerie nucleară.

SNN a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 133,78 milioane lei (29,2 milioane euro), în creștere de 77 de ori față de perioada similară a anului trecut, pe fondul creșterii producției și a încasărilor.

Producția de energie a companiei a crescut în primul semestru cu 5,5%, la 5.066 GWh, ”în condițiile unei opriri planificate semnificativ mai reduse a unității planificate să intre în oprirea planificată”, arată raportul companiei.

Blocul-turn cu hotel, birouri, magazine și un cazinou în Piața Lahovari, pregătit de antreprenori israelieni, a primit undă verde după 9 ani. Anterior au fost acuzații că proiectul ar afecta clădiri monument CITEȘTE ȘI Blocul-turn cu hotel, birouri, magazine și un cazinou în Piața Lahovari, pregătit de antreprenori israelieni, a primit undă verde după 9 ani. Anterior au fost acuzații că proiectul ar afecta clădiri monument

Veniturile din vânzarea energiei electrice au urcat în primele șase luni cu 20,2%, la 869,7 milioane lei.

Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.

Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%.

Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori București și avea, în 28 septembrie,  o valoare de piață de circa 2,2 miliarde lei (480 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
reactor