Amendamente PSD-PNL: Transportul și distribuția de energie și gaze, scutite de impozit pe cifra de afaceri. Redevența datorată de Transgaz, majorată de 25 de ori

Amendamente PSD-PNL: Transportul și distribuția de energie și gaze, scutite de impozit pe cifra de afaceri. Redevența datorată de Transgaz, majorată de 25 de ori
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 sep 2023

Operatoriii de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale ar urma să fie scutiți de impozitul pe cifra de afaceri, potrivit amendamentelor depuse de partidele din coaliția de guvernare, PSD și PNL, la proiectul cu măsuri fiscale și bugetare pe care Guvernul își va asuma astăzi răspunderea în Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este vorba de companiile de transport Transelectrica și Transgaz, de operatorii de rețele de distribuție a energiei din grupurile Electrica SA, Enel, E.ON și fostul CEZ, de distribuitorii de gaze naturale din grupurile Engie și E.ON, precum și de alți operatori mai mici de rețele de distribuție a gazelor.

Băncile ar putea plăti 2% din cifra de afaceri pentru 2 ani, iar companiile din petrol și gaze, un impozit suplimentar. Ce amendamente se analizează la Guvern CITEȘTE ȘI Băncile ar putea plăti 2% din cifra de afaceri pentru 2 ani, iar companiile din petrol și gaze, un impozit suplimentar. Ce amendamente se analizează la Guvern

Transportatorii și distribuitorii de energie și gaze s-au numărat printre cei mai vocali critici ai ideii de impozitare a cifrei de afaceri.

Pe de altă parte, un alt amendament depus de PSD-PNL stipulează majorarea redevenței datorate de Transgaz pe concesiunea sistemului național de transport al gazelor naturale, de la 0,4% la 10% din valoarea veniturilor brute realizate din activitatea de transport al gazelor naturale.

Pentru ilustrare: la cota de 0,4%, Transgaz a plătit anul trecut redevență de 5,703 milioane lei. La o cotă de 10%, suma achitată s-ar fi ridicat la 142,575 milioane lei. Operatorul controlat de Secretariatul General al Guvernului (SGG) a înregistrat în 2022 venituri totale din transportul gazelor în valoare de peste 1,425 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit pe cifra de afaceri
masuri fiscale bugetare energie gaze
scutire impozit energie gaze
redeventa transgaz