Delgaz Grid a testat, în premieră în România, încălzirea locuințelor cu un amestec de hidrogen și gaze naturale

Delgaz Grid a testat, în premieră în România, încălzirea locuințelor cu un amestec de hidrogen și gaze naturale
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2023

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a finalizat ultima etapă a proiectului 20HyGrid de la Dârlos, județul Sibiu, prin testarea funcționării unui segment de rețea din polietilenă cu amestec de hidrogen (20%) și gaze naturale (80%), primele teste de acest fel efectuate în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această etapă a proiectului a constat în injectarea amestecului direct în rețeaua de distribuție a gazelor naturale care alimentează peste 50 de imobile situate pe strada Morii din localitatea sibiană.

Schimbare de CEO la Rompetrol CITEȘTE ȘI Schimbare de CEO la Rompetrol

Pentru efectuarea testelor, alimentarea cu gaze naturale a fost sistată pe strada Morii, iar rețeaua a fost alimentată dintr-o baterie de butelii cu amestec, pregătită în prealabil. Testele au durat circa șase ore, iar specialiștii companiei au urmărit mai mulți parametri de funcționare a rețelei, au verificat procesul de ardere la toate aparatele de utilizare din fiecare imobil alimentat din rețea și au măsurat parametri de ardere la peste 80% dintre centralele termice.

„Nu există nicio diferență notabilă față de 100% gaze naturale în ceea ce privește funcționarea infrastructurii de distribuție și a instalațiilor respectiv aparatelor pe care le-am testat acasă la clienți. Testările din teren validează 100% rezultatele testelor efectuate în poligonul din centrul nostru de instruire profesională de la Mediaș”, a completat Dr. Cristian Călin, Manager Tehnic Gaz, coordonatorul proiectului.

Proiectul 20HyGrid continuă pe o stradă din Gornești, județul Mureș, localitate cu rețea de gaze naturale din oțel. Aici, compania începe luna aceasta testele la clienții casnici pentru a verifica funcționarea instalațiilor interioare și a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%). După finalizarea acestor teste, compania va testa, în ultima etapă, funcționarea rețelei din oțel cu acest amestec, concomitent cu instalațiile și aparatele de utilizare ale clienților.

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o rețea de gaze naturale de 25.000 km în 20 de județe din partea de Nord și de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău) și o rețea de electricitate de peste 81.000 km în șase județe din Moldova: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. 

viewscnt
Afla mai multe despre
delgaz grid
gaze naturale