Veteranul George Constantin Păunescu pregătește un parc eolian cu unii dintre cei mai mari fermieri din România, furnizori pentru Barilla și Nestlé

Veteranul George Constantin Păunescu pregătește un parc eolian cu unii dintre cei mai mari fermieri din România, furnizori pentru Barilla și Nestlé
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 ian 2024

Un parc eolian va fi amplasat în județul Vaslui, cu putere instalată de aproape 200 MW, fiind dezvoltat de o firmă controlată indirect, în proporții egale, de antreprenorul român George Constantin Păunescu (85 de ani) și de compania italiană de profil Fri-El Green Power SpA, relevă date analizate de Profit.ro. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Grupul Fri-El a fost fondat și este deținut de frații Thomas, Josef și Ernst Gostnerunii dintre cei mai mari fermieri din România, furnizori pentru Barilla și Nestlé, care dețin cea mai mare exploatație de cereale bio din România.

Fost mare jucător de fotbal din \ CITEȘTE ȘI Fost mare jucător de fotbal din "Generația de Aur" intră în politică

Grupul fraților Gostner are în proprietate 13.200 de hectare de teren agricol în localitatea Pardina din Delta Dunării, ceea ce îl face unul dintre cei mai mari agricultori din România după suprafața de teren cultivată. Activitățile agricole locale sunt derulate prin firmele Delta-Rom Agriculture și Anglo-Rom Agriculture, care au 125 de angajați permanenți. FRI-EL cultivă în România porumb, grâu, orz, floarea soarelui, rapiță și soia și are cea mai mare exploatație de cereale bio din țară.

Produsele cultivate în România ajung la corporații mari precum Barilla și Nestlé.

DECIZIE Ajutoare de stat de aproape 3 miliarde lei pentru industria materialelor de construcții - DOCUMENT CITEȘTE ȘI DECIZIE Ajutoare de stat de aproape 3 miliarde lei pentru industria materialelor de construcții - DOCUMENT

Alte trei proiecte eoliene cu avize recente, din care unul de 150 MW și două de câte 46 MW, amplasate în Călărași (primul) și Bacău, sunt dezvoltate de entități controlate de grupul Renovatio, conform datelor Profit.ro.

De asemenea, patru firme controlate majoritar de către omul de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, supranumit "regele eolienelor", au primit avize pentru tot atâtea proiecte de centrale eoliene în Constanța, unul de 133,75 MW (la care partener minoritar este Electrica SA), două de câte 110,71 MW și unul de 105,05 MW. La ultimele trei, acționari minoritari ai dezvoltatorilor sunt italienii de la Alerion, ce fac parte din grupul Fri-El.

Alerion țintește atingerea unei capacități instalate brute de 1.544 MW până la sfârșitul anului 2023, o creștere brută de 85% față de capacitatea avută în 2020. Piețele țintă sunt Italia, România și Spania, iar mixul tehnologic va fi îmbogățit prin intrarea pe sectorul panourilor fotovoltaice din Italia și România. Investițiile programate pentru 2021-2023 se ridică la circa 700 de milioane de euro. Compania are planificată o expunere de 29% pe piața românească până în 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
proiecte energie regenerabilă. parcuri eoliene
parcuri fotovoltaice
avize atr transelectrica
george constantin păunescu