Analiză: Prețul petrolului poate scădea în acest an fără tensiuni geopolitice majore

Analiză: Prețul petrolului poate scădea în acest an fără tensiuni geopolitice majore
scris 3 ian 2018

Prețul petrolului ar putea să scadă în acest an sau, cel mult, să rămână în intervalul de acum, dar asta dacă nu vor exista tensiuni geopolitice majore, iar petrolul Brent ar putea fi tranzacționat mai degrabă în intervalul 50 - 60 dolari decât 60 - 70 dolari, indică o analiză Saxo Bank.

Petrolul WTI și Brent au început cu dreptul 2018. Creșterea din trimestrul al IV-lea a fost generată de întreruperi multiple, dar scurte, ale producției, iar în ultima perioadă prețul a primit sprijin de la protestele din Iran. Trendul bullish instalat în iunie, anul trecut, a creat un număr record de poziții speculative și a sprijinit revenirea producției din SUA.

În timpul săptămânii de Crăciun, fondurile hedge au continuat să cumpere poziții în urma unor întreruperi de producție din Scoția și Libia, coroborate cu scăderea stocurilor din SUA. Nu mai puțin de 27.000 de contracte WTI și Brent au fost cumpărate de Crăciun, ceea ce înseamnă că avem poziții cumulate de 977.000 de loturi. Nu departe de recordul din februarie, 2017.

Analiză: Prețul petrolului poate scădea în acest an fără tensiuni geopolitice majore

Producția din SUA a atins peste 9.000.000 barili/zi, potrivit datelor din raportul lunar al Energy Information Administration, dat publicității la finele anului. E doar o chestiune de timp până producția atinge 10 milioane de barili zilnic.  

EXCLUSIV O parte din creditorii Oltchim s-au opus tranzacției cu Chimcomplex. Statul se teme de verdictul Comisiei Europene CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O parte din creditorii Oltchim s-au opus tranzacției cu Chimcomplex. Statul se teme de verdictul Comisiei Europene

Analiză: Prețul petrolului poate scădea în acest an fără tensiuni geopolitice majore

În afară de întreruperile de producție din octombrie, prețul petrolului a găsit sprijin și în reducerea stocurilor din SUA, cu peste 100 milioane de barili față de recordul din martie 2017. O cădere de asemenea proporții a ajutat prețul să sară, deși “gaura” din stocuri se datorează în mare parte exportului. Acum , între ianuarie și martie, stocurile au o creștere sezonieră, din cauza încetinirii activității din rafinării. 

Analiză: Prețul petrolului poate scădea în acest an fără tensiuni geopolitice majore

Acum, că OPEC și Rusia au promis că țin producția sub control, cele două chestiuni care vor determina prețul petrolului în 2018 sunt răspunsul producției la prețurile mari ale producătorilor de petrol de șist din SUA și performanța economică globală. Un nou an cu o creștere robustă a cererii în zona OPEC de aproximativ 1,4 milioane barili/zi (media estimată de OPEC, IEA și EIA) ar putea fi întrunită de producția statelor non-OPEC. 

EXCLUSIV RAFO Onești va fi scoasă la licitație de la aproape 60 milioane dolari. Cumpărătorul va fi obligat să nu închidă rafinăria 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV RAFO Onești va fi scoasă la licitație de la aproape 60 milioane dolari. Cumpărătorul va fi obligat să nu închidă rafinăria 5 ani

Analiză: Prețul petrolului poate scădea în acest an fără tensiuni geopolitice majore

"Ce ar putea merge prost în toată ecuația? Chiar dacă am înlătura riscul geopolitic, pozițiile lon record pe WTI și Brent ar putea fi periclitate de prețul petrolului care caută noi surse de creștere. Avem, de asemenea, semne de îngrijorare legate de economia Chinei care ar putea duce la o scădere a cererii. Prețul carburanților în SUA ar putea crește – o nouă sursă de risc la adresa prețului petrolului, pentru că va scădea cererea de consum.

Uitându-ne la ce impact a avut asupra prețului o simplă schimbare de câteva mii de barili/zi la furnizare sau cerere, putem avea un indiciu asupra riscului privind stabilitatea prețului, în special la început de 2018. Brent s-ar putea tranzacționa mai degrabă în intervalul $50 - $60, decât $60 - $70", spun analiștii.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
petrol
energia