ANRE a modificat codul rețelei de transport al gazelor naturale

ANRE a modificat codul rețelei de transport al gazelor naturale
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2018

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat miercuri că a aprobat Ordinul privind modificarea și completarea Codului rețelei pentru Sistemul național de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Modificările asigură alinierea la prevederile reglementărilor europene în domeniu, așa cum rezultă din completările aduse Legii energiei electrice și a gazelor naturale referitoare la tranzacționarea în Punctul Virtual de Tranzacționare (PVT), precum și la posibilitatea clienților finali de a participa la tranzacțiile cu gaze naturale în vederea echilibrării consumului propriu”, se arată în comunicat.

Principalele modificări au avut în vedere corelarea prevederilor Codului rețelei cu cele ale Regulamentelor Uniunii Europene (UE) și implementarea unui sistem intrare/ieșire complet funcțional și aliniat cadrului de reglementare european, utilizatorii de rețea având astfeș posibilitatea de a rezerva, independent, capacitatea pe puncte de intrare în Sistemul național de transport (SNT) și pe puncte de ieșire din SNT, în scopul consolidării concurenței prin crearea de piețe angro lichide de gaze naturale, scrie News.ro.

Reactorul 2 de la Cernavodă va fi oprit controlat trei zile, pentru lucrări de reparație CITEȘTE ȘI Reactorul 2 de la Cernavodă va fi oprit controlat trei zile, pentru lucrări de reparație

În plus, au fost vizate posibilitatea ca punctul virtual de tranzacționare (PVT) să permită efectuarea transferurilor bilaterale privind proprietatea gazelor naturale în mod independent de localizarea acestora în SNT și stabilirea unor noi reguli referitoare la desfășurarea proceselor comerciale și operaționale în diferitele puncte de intrare/ieșire în/din SNT.

ANRE a stabilit și introducerea contului de echilibrare operațională între operatorul de transport și de sistem și producătorii de gaze naturale, precum și între operatorul de transport și de sistem și operatorii depozitelor de înmagazinare subterană.

Autoritatea a anunțat că s-a introdus mecanismul de stimulare al Operatorului de Transport și de Sistem (OTS), în conformitate cu prevederile art. 11 din Regulamentul (UE) nr. 312/2014.

”Mecanismul presupune implicarea activă a OTS în tranzacționarea produselor standardizate pe termen scurt și remunerarea sau penalizarea după caz, a acestuia, funcție de performanța obținută în urma activității de echilibrare a SNT”, se arată în comunicat.

ANRE a avut în vedere și rezervarea în mod direct a capacității de către fiecare utilizator al rețelei (UR) pe punctele virtuale de ieșire spre sistemele de distribuție, astfel încât să se asigure necesarul de consum al clienților din portofoliul UR.

Totodată, a fost introdusă “Piața de echilibrare a gazelor naturale” în vederea înlocuirii mecanismului de tranzacționare a dezechilibrelor prin Facilitatea de transfer de gaze (FTG).

”Mecanismele de tranzacționare și decontare sunt similare cu cele ale pieței pentru ziua următoare și permit tranzacționarea cantităților de dezechilibru zilnic inițial al UR, în limita și sensul reducerii acestuia; tranzacționarea cantităților de dezechilibru inițial se face public, transparent și nediscriminatoriu pe platforma informatică administrată de Transgaz, care este contraparte între vânzători și cumpărători”, se arată în comunicat.

Mai mult, au fost aduse o serie de modificări principiilor de alocare ce se vor aplica, și anume alocarea finală stabilită la sfârșitul lunii de livrare va fi egală cu suma alocărilor zilnice la care se vor adăuga doar eventualele corecții aduse în cazul defectării sistemelor de măsurare.

Diferențele dintre nivelurile volumelor lunare măsurate, respectiv valorile energiei lunare a gazelor naturale și alocarea lunară finală se determină în conformitate cu Metodologia de regularizare a diferențelor dintre alocări și cantitățile de gaze naturale efectiv măsurate elaborată de ANRE.

A fost vizată și stabilirea principiilor pieței principale și ale pieței secundare de capacitate precum și modalitățile de tranzacționare ale capacităților pe aceste piețe și s-a introdus posibilitatea clientului final de a participa la tranzacțiile cu gaze naturale în vederea echilibrării consumului propriu.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
gaze naturale