ANRE amână cu un an introducerea contoarelor inteligente: Nu se poate face o analiză unitară cost-beneficiu

ANRE amână cu un an introducerea contoarelor inteligente: Nu se poate face o analiză unitară cost-beneficiu
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 ian 2016

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a avizat 18 proiecte pilot de introducere de sisteme de măsurare inteligentă a energiei electrice ale celor 8 operatori de distribuție de energie, în valoare totală de aproape 70 milioane lei, însă precizează că rapoartele de implementare a acestor proiecte trimise instituției de către distribuitori nu permit deocamdată efectuarea unei analize unitare comparative a costurilor și beneficiilor introducerii contoarelor inteligente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În consecință, ANRE a decis să amâne cu un an demararea introducerii efective, la nivelul întregii țări, a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrică. Investițiile aferente introducerii contoarelor inteligente vor fi recunoscute de ANRE în baza de active și în rata reglementată a rentabilității distribuitorilor, urmând să se regăsească în tarifele de distribuție achitate de consumatori, printr-o majorare a acestora.

Contoarele inteligente electronice permit transmiterea bidirecțională securizată a informațiilor legate de consum între dispeceratul distribuitorului și clientul final. Distribuitorii promit că instalarea lor va facilita reducerea și optimizarea consumului și va scădea facturile. Potrivit companiilor de distribuție, contoarele inteligente vor permite facturarea lunară în funcție de citirea la zi a contorului, ce va reda consumul real, fără a fi nevoie de ajustări și de procedurile complexe legate de estimarea consumurilor. Un alt avantaj promis este reducerea timpului necesar schimbărilor contractuale (schimbare furnizor, conectări, deconectări etc), dat fiind că acestea vor putea fi realizate de la distanță. În fine, distribuitorii promit zero greșeli în citirea contorului, pentru că citirea se va face de la distanță direct din contor.

Șeful Consiliului Concurenței din Ucraina a anunțat pe Facebook amendarea cu 3,5 mld $ a Gazprom CITEȘTE ȘI Șeful Consiliului Concurenței din Ucraina a anunțat pe Facebook amendarea cu 3,5 mld $ a Gazprom

Legislația în prezent în vigoare prevede că operatorii de distribuție ar fi trebuit să prezinte până pe 1 decembrie anul trecut planurile de introducere a contoarelor inteligente în rețelele proprii, iar implementarea propriu-zisă a acestora ar fi trebuit să înceapă anul acesta. ANRE a elaborat un proiect de ordin care amână termenul de prezentare a planurilor pentru 1 decembrie 2016, iar pe cel de începere a implementării acestora - pentru 2017.

Proiectele pilot au fost avizate în luna martie 2015 pentru Enel Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea, CEZ Distribuție, E.ON Distribuție România și Electrica Transilvania Sud și în luna august pentru Electrica Transilvania Nord și Electrica Muntenia Nord. Rezultatele monitorizării procesului de implementare au fost cuprinse în rapoartele de analiză a stadiului realizării proiectelor pilot privind implementarea sistemelor de măsurare inteligentă la 30 iunie 2015, 31 august 2015 și 1 noiembrie 2015, prezentate Comitetului de reglementare al ANRE.

"Până la data de 01.11.2015, gradul de realizare a proiectelor pilot avizate de ANRE este din punct de vedere valoric de 83%, iar din punct de vedere fizic de aproximativ 85%. Electrica Muntenia Nord și Electrica Transilvania Nord nu au raportat datele aferente realizării proiectelor pilot, acestea aflându-se în derulare, având în vedere că au fost avizate în luna august 2015. Rezultatele post-implementare referitoare la beneficiile vizate sunt nerelevante pentru toate proiectele pilot, datorită perioadei foarte scurte de la data finalizării implementării proiectelor pilot și data raportării realizărilor (lipsa unei durate relevante de monitorizare) ", arată ANRE, care apreciază că este necesară o perioadă de monitorizare de cel puțin 6 luni a proiectelor realizate pentru obținerea unor date care să ofere premise elocvente pentru fundamentarea deciziilor referitoare la implementarea în continuare a măsurării consumului de energie prin contoare inteligente.

Transgaz: Extindem conductele doar dacă cresc livrările de gaze, altfel s-ar majora tarifele pentru consumatori CITEȘTE ȘI Transgaz: Extindem conductele doar dacă cresc livrările de gaze, altfel s-ar majora tarifele pentru consumatori

Autoritatea mai menționează că analizele cost-beneficiu transmise de operatorii de distribuție nu permit efectuarea unei analize unitar comparative a rezultatelor obținute.

"Pe de o parte, majoritatea operatorilor de distribuție concesionari nu au transmis analizele cost-beneficiu în formatul solicitat de ANRE, iar pe de altă parte, analizele cost-beneficiu transmise au fost realizate pe modele diferite de analiză, care urmăresc strategia de business a operatorului, cu accente și focalizări specifice. Nu există uniformitate în evaluarea costurilor și beneficiilor proiectelor - pilot", spune ANRE.

Instituția precizează, totodată, că rezultatele analizelor cost-beneficiu sunt pozitive pentru societățile Enel, E.ON Distribuție România și Electrica Transilvania Sud și negative pentru CEZ Distribuție.

De ce sunt probleme cu rețeaua electrică? Doar o persoană din patru decide să se racordeze legal după ce află prețul estimat de distribuitor CITEȘTE ȘI De ce sunt probleme cu rețeaua electrică? Doar o persoană din patru decide să se racordeze legal după ce află prețul estimat de distribuitor

"Apreciem că este necesară realizarea de către ANRE a unui model detaliat de analiză cost-beneficiu si efectuarea de către ANRE a analizei cost-beneficiu pentru toți operatorii de distribuție, prin intermediul unui consultant/ audit de terță parte, în scopul evitării acuzațiilor de lipsă de netransparență sau lipsă de obiectivitate", transmite ANRE.

Astfel, Autoritatea recomandă contactarea unui consultant extern pentru stabilirea modelului adecvat de analiză-cost beneficiu pentru proiectele de introducere de contoare inteligente realizate și viitoare, pentru stabilirea cerințelor de interoperabilitate pe care trebuie să le respecte aceste contoare, precum și pentru analiza propunerilor operatorilor de distribuție referitoare la tehnologiile de comunicații, standardele și protocoalele de comunicații folosite.

ANRE mai propune stabilirea unui termen de 6 luni sau 1 an pentru perioada de monitorizare a proiectelor pilot realizate în anul 2015, astfel încât cuantificarea beneficiilor și a costurilor să se bazeze pe rezultate concrete, înregistrate de toți operatorii de distribuție, inclusiv Electrica Transilvania Nord și Electrica Muntenia Nord.

În plus, Autoritatea vrea ca, în cursul anului 2016, să se realizeze monitorizarea proiectelor pilot realizate în anul 2015 și să se implementeze proiecte pilot de introducere de sisteme de măsurare inteligentă a energiei în zone urbane si zone rurale cu rețele neretehnologizate recent, care să ofere informații pertinente pentru dimensionarea implementării contoarelor inteligente la nivel național. 

viewscnt
Afla mai multe despre
contoare inteligente
sisteme inteligente de masurare a energiei electrice
factura energie electrica
tarife energie electrica
distribuitori energie electrica
anre