ANRE: Piața gazelor pentru populație, liberalizată pe jumătate de la 1 aprilie. Prețul final pentru consumatorii casnici va fi în continuare reglementat

ANRE: Piața gazelor pentru populație, liberalizată pe jumătate de la 1 aprilie. Prețul final pentru consumatorii casnici va fi în continuare reglementat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 mar 2017

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, a declarat, marți, că dacă Guvernul nu va modifica până la 1 aprilie OUG nr. 64/2016 adoptată anul trecut de Cabinetul Cioloș, lucru puțin probabil, de la acea dată, Guvernul nu va mai stabili prețul cu care producătorii locali de gaze își vând furnizorilor producția destinată consumatorilor casici, acesta urmând să fie liberalizat și stabilit exclusiv de către cerere și ofertă. În schimb, ANRE va continua să țină sub control prețul final la gaze pe care consumatorii casnici îl achită furnizorilor, prețul respectiv urmând să fie în continuare unul fix și reglementat, stabilit de Autoritate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Declarația lui Havrileț este în concordanță cu cea acordată recent de către Ministerul Energiei, Toma Petcu, pentru News.ro, potrivit căreia liberalizarea prețurilor gazelor naturale pentru populație se va face în două etape: piața între producători și furnizori se va liberaliza în acest an, iar etapa următoare, de liberalizare a prețurilor între furnizori și clienții casnici, se va încheia în 2021. Până atunci, ANRE va continua să stabilească prețul reglementat final de furnizare a gazelor către consumatorii casnici.

"Nu se mai poate face nimic până la 1 aprilie, o eventuală ordonanță de urgență care să amâne cu totul liberalizarea pieței de gaze naturale pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să fie deja la avizare, pentru a fi timp să fie adoptată ca să intre în vigoare de la 1 aprilie", a declarat șeful ANRE.

COTAR: Introducerea unor noi linii RATB în zona București-Ilfov încalcă legislația și ar falimenta companiile private CITEȘTE ȘI COTAR: Introducerea unor noi linii RATB în zona București-Ilfov încalcă legislația și ar falimenta companiile private

Potrivit lui Havrileț, Comitetul de Reglementare al ANRE va stabili și publica până pe 31 martie prețurile finale reglementare la gaze naturale care vor fi plătite de către populație furnizorilor. Șeful ANRE a estimat că acestea vor fi cu 1-2% mai mari față de cele din momentul de față.

"ANRE va continua să fixeze prețul final pentru consumatorii casnici de gaze. Prețul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferențe să fie recuperate anul următor", a explicat Havrileț. Havrileț a mai spus că ANRE va calcula prețul final de la 1 aprilie pornind de la prețul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producție internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da prețuri de referință.

"Considerăm că acest preț este o bază foarte bună pentru a se forma prețurile în mod liber și vom vedea anul viitor dacă a crescut, cu cât a crescut", a apreciat președintele ANRE. Totodată, el a explicat că, dacă pe parcursul următorului an gazier, adică aprilie 2017 — aprilie 2018, vor fi diferențe foarte mari între prețul pieței și cel pe care l-a luat în calcul ANRE pentru prețul final, se ia în calcul posibilitatea unor ajustări trimestriale sau semestriale.

"Aceasta dacă vor fi diferențe mai mari de 5%. Dacă nu vor fi diferențe mai mari de 5%, vom merge așa până anul viitor și vom vedea atunci", a mai arătat Havrileț. El a susținut că nu există riscul ca prețul gazelor de producție internă să ajungă la nivelul celor de import, atâta vreme cât necesarul de import este de circa 2% la nivelul unui an.

Termenul pentru vânzarea celor 9 pachete de active ale Oltchim a fost extins până la 26 iunie CITEȘTE ȘI Termenul pentru vânzarea celor 9 pachete de active ale Oltchim a fost extins până la 26 iunie

OUG nr. 64/2016, adoptată în octombrie anul trecut de fostul Executiv tehnocrat, prevede că prețul de achiziție de către furnizori de la producătorii români al gazelor naturale din producția internă destinate aprovizionării clienților casnici nu va mai fi stabilit de Guvern începând cu 1 aprilie 2017, moment de la care va dispărea și obligația actuală a producătorilor de a asigura cu prioritate aprovizionarea clienților casnici. Ordonanța a fost adoptată pentru evitarea "riscului iminent" ca România să fie dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție și să i se impună amenzi pentru încălcarea legislației UE prin blocarea exporturilor de gaze.

"Prin menținerea soluției de livrare a gazelor naturale, către clienții casnici, în baza unor prețuri finale reglementate de ANRE, pâna la data de 30 iunie 2021, se asigură condițiile unui control al ANRE asupra prețului final de comercializare a gazelor naturale de către furnizori, către clienții casnici (control care va fi realizat și la nivelul costurilor, inclusiv al celui reprezentat de prețul de achiziție a gazelor naturale și care va trebui justificat de către furnizori ca fiind unul obținut în condiții de concurență și transparență) și, nu în ultimul rând, premisele necesare pentru formarea unui preț real și echitabil al gazelor naturale pentru clienții casnici, atât până la momentul eliminării prețului final reglementat, cât și după acest moment", se arăta în nota de fundamentare a actului normativ.

Acesta introduce, pentru furnizorii de gaze, obligația de a achiziționa gazele naturale pe care le furnizează clienților casnici "în condiții de eficiență economică, pe baza unor proceduri care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziție al gazelor naturale și, în același timp, tratamentul egal și nediscriminatoriu al persoanelor care participă la procedura de achiziție a gazelor naturale, în calitate de ofertanți".

Grupul israelian Strauss devine unicul acționar al producătorul cafelei Doncafe și Amigo, TPG iese din acționariat pentru 279 milioane dolari CITEȘTE ȘI Grupul israelian Strauss devine unicul acționar al producătorul cafelei Doncafe și Amigo, TPG iese din acționariat pentru 279 milioane dolari

Havrileț a mai spus că ANRE va lansa începând de săptămâna viitoare un comparator pentru prețul gazelor pentru consumatorii casnici, valabil pentru tot teritoriul țării unde există serviciul de alimentare cu gaze.

"Noi venim în întâmpinarea schimbării furnizorului în zona casnică. În acest moment am finalizat comparatorul de prețuri. Acesta este în testare și în luna aprilie va fi pus pe site. (...) Probabil că de luni va putea fi funcțional", a arătat Havrileț.

Potrivit acestuia, comparatorul va permite consumatorilor să vadă care sunt toți furnizorii care îi pot livra gaze și ce oferte au aceștia.

"Introduci datele de contact, în sensul în care precizezi unde este locul de consum, localitatea, suprafața pe care o încălzești și automat îți apar toate ofertele furnizorilor pe care îi obligăm să pună oferta pe site. De exemplu, în Austria dai codul poștal și câți metri pătrați are apartamentul și apar 70 de oferte. Îți dă oferta medie, câte sunt sub medie și câte peste medie, ca să fie mai ușor de căutat. Și sunt oferte de toate felurile, cu facilități de plată, cu diferite condiționări și așa mai departe. Acest lucru este foarte important. Nici nu se poate închipui o liberalizare pe piața casnică fără un comparator de prețuri", a explicat președintele ANRE.

SONDAJ 87% dintre întreprinderile mici și mijlocii s-au confruntat cu piedici în lansarea unei afaceri CITEȘTE ȘI SONDAJ 87% dintre întreprinderile mici și mijlocii s-au confruntat cu piedici în lansarea unei afaceri

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat în urmă cu 10 zile, pentru News.ro, că liberalizarea prețurilor gazelor naturale pentru populație se va face în două etape: piața între producători și furnizori se va liberaliza în acest an, iar etapa următoare, de liberalizare a prețurilor între furnizori și clienții casnici, se va încheia în 2021, cum era prevăzut inițial.

Ministrul Energiei a mai susținut că, în urma analizelor ANRE, până la sfârșitul anului, prețul final al gazelor naturale pentru populație s-ar putea majora cu cel mult 8,5%.

Toma Petcu a mai explicat, confirmând informațiile anterioare ale Profit.ro, că prima etapă de liberalizare se va putea amâna doar cu acordul Comisiei Europene, în cazul în care Parlamentul hotărăște în acest sens, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze naturale
scumpire gaze naturale
liberalizare gaze naturale
gaze naturale consumatori casnici
anre