ANRE pregătește măsuri pentru ținerea sub control a tarifelor de distribuție a energiei. Cele mai multe sunt respinse de operatorii de profil

ANRE pregătește măsuri pentru ținerea sub control a tarifelor de distribuție a energiei. Cele mai multe sunt respinse de operatorii de profil
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 apr 2018

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pregătește revizuirea metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate de distribuție a energiei electrice practicate de cele 8 monopoluri regionale de profil din România și ia în calcul, printre altele, măsuri precum reducerea rentabilității procentuale garantate pentru anumite investiții ale operatorilor, eliminarea anumitor mijloace fixe din baza de calcul a tarifelor, eliminarea taxei de concesiune a serviciului de distribuție și a impozitului pe monopol din calculul tarifelor, reclasificarea costurilor cu investițiile determinate de cazuri de forță majoră, cum ar fi fenomenele meteo extreme, din necontrolabile în controlabile sau limitarea includerii în tarife a prestărilor de servicii efectuate de firme afiliate distribuitorilor.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Tarifele de distribuție a energiei au o pondere mare în prețul final al curentului electric plătit de clienți, pondere care merge de la un sfert la o treime, în funcție de furnizor. În plus, fiind tarife reglementate fixe, aprobate de ANRE, iar serviciul de distribuție fiind un monopol considerat "natural", limitează reducerile de prețuri pe care le pot obține consumatorii trecând din segmentul reglementat în cel al pieței libere, eventual prin schimbarea furnizorului.

Mai este interesant: ANRE a finalizat procesul de consultare cu actorii din piață pe marginea propunerilor sale de revizuire a metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate de distribuție a energiei electrice la puțin timp după ce președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a anunțat că tarifele de distribuție ar putea scădea în viitor, după ce consumatorii au fost efectați de faptul că mai multe firme din sector s-au înțeles în decursul anilor, au ”umflat” prețurile și au trucat licitațiile. Concluzia a rezultat dintr-o investigație a Consiliului cu privire la licitațiile distribuitorilor pentru achiziții de contoare de măsurare a consumului de energie. În plus, ANRE a ținut cont și de observațiile anterioare ale Curții de Conturi cu privire la disfuncționalitățile din activitatea de distribuție a energiei.

43% din veniturile realizate de industria muzicală anul trecut au venit de la serviciile de streaming CITEȘTE ȘI 43% din veniturile realizate de industria muzicală anul trecut au venit de la serviciile de streaming

Reducerea ratei reglementate a rentabilității (RRR)

Indicatorul reprezintă, practic, o marjă de profit garantată pentru activitatea de distribuție a operatorilor de profil. De la 1 ianuarie 2015, ANRE a redus-o de la 8,52% la 7,7%, măsură contestată de distribuitori în justiție, fără succes.

Acum, ANRE vrea să aplice RRR diferențiate pe tipuri de investiții ale distribuitorilor, unele urmând să fie remunerate cu rate reduse față de cea de bază. "Se are în vedere aplicarea diferențiată a RRR pentru categoriile de investiții aprobate/realizate, în funcție de destinația activelor rezultate, în scopul de a stimula realizarea investițiilor necesare efectiv pentru menținerea în siguranță a rețelelor de distribuție (RED) a energiei electrice. De asemenea, se urmărește în continuare stimularea realizării de noi instalații electrice și modernizarea sau retehnologizarea celor existente", se arată într-un document al ANRE.

Astfel, potrivit sursei citate, pentru investițiile care constau în înlocuirea unor mijloace fixe sau a unor părți componente ale acestora, care sunt necesare la intervale regulate pentru a asigura continuarea exploatării mijloacelor fixe respective la parametri normali, precum și pentru investițiile care nu reprezintă mijloace fixe aparținând rețelelor, cum ar fi dotările, se are în vedere aplicarea unei RRR redusă cu 3 puncte procentuale față de RRR aprobată.

"Putem fi de acord cu stabilirea unei metode clare de stimulare printr-o RRR mai mare a investițiilor pentru îndeplinirea obiectivelor de modernizare și sustenabilitate", a fost poziția distribuitorilor, grupați în Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

VIDEO Bilanțul atacului de la Toronto: 10 morți și 15 răniți. Atacatorul, un bărbat de 25 de ani din Toronto CITEȘTE ȘI VIDEO Bilanțul atacului de la Toronto: 10 morți și 15 răniți. Atacatorul, un bărbat de 25 de ani din Toronto

Eliminarea unor mijloace fixe din baza de calcul a tarifelor

ANRE propune ca în această bază să intre doar mijloacele fixe utilizate de operatorii de rețele pentru prestarea activității de distribuție, mijloace care există în contabilitatea acestora și sunt identificabile fizic. Astfel, se vor exclude contoarele care sunt înregistrate în contabilitatea operatorului ca obiecte de inventar. Propunerea a fost însușită la recomandarea Curții de Conturi.

"Au fost constatate situații în care au fost introduse în programele de investiții echipamente achiziționate care nu sunt montate în instalații. În acest sens, avem intenția de a prevedea procesul-verbal de punerea în funcțiune a lucrării sau, după caz, de dare în folosință ca document obligatoriu pentru introducerea în baza reglementată a activelor", este justificarea ANRE.

Distribuitorii nu au fost de acord cu propunerea, arătând că aceasta este lipsită de claritate, în condițiile în care metodologia în vigoare de stabilire a tarifelor de distribuție prevede deja neincluderea în baza de calcul a activelor puse în conservare sau aflate în stocuri.

Instanța suspendă construirea unei parcări pe spațiul verde din Parcul Lumea Copiilor din București CITEȘTE ȘI Instanța suspendă construirea unei parcări pe spațiul verde din Parcul Lumea Copiilor din București

Reconsiderarea costurilor determinate de situații de forță majoră

Legislația în prezent în vigoare clasifică cheltuielile operatorilor cu investiții determinate de cazuri de forță majoră, cum ar fi daunele provocate de fenomene meteo extreme, drept costuri necontrolabile, recuperabile în orice condiții prin tariful de distribuție.

ANRE vrea acum să le reclasifice drept costuri controlabile, cu argumentul că în cadrul costurilor de operare și mentenanță controlabile sunt aprobate costuri pentru reparații neprogramate, categorie în care se vor include și reparațiile instalațiilor electrice necesare ca urmare a apariției unor fenomene meteorologice deosebite. Potrivit Autorității, prin această măsură se urmărește creșterea gradului de preocupare din partea operatorilor de distribuție în direcția dimensionării optime a lucrărilor de mentenanță preventivă și în direcția îmbunătățirii stării rețelelor de distribuție, cu rezultat în reducerea incidentelor cauzate de forța majoră.

"Propunerea are scopul de a impune operatorilor obligații privind preîntâmpinarea unor defecțiuni ale elementelor de rețea, determinate de condiții meteorologice deosebite, care însă nu depășesc condițiile de siguranță pentru care acestea au fost proiectate; astfel, se evită recunoașterea în tarif a unor costuri cauzate de neîntreținerea corespunzătoare a instalațiilor", argumentează ANRE.

Operatorii nu au fost de acord nici cu această propunere, arătând că, deși rețelele de distribuție trebuie pregătite pentru condiții meteo deosebite, totuși situațiile de cod portocaliu sau roșu ar trebui tratate în continuare drept generatoare de costuri necontrolabile. Pe de altă parte, ei au spus că ar putea accepta un sistem simplificat de recunoaștere în tarife a lucrărilor efectuate în caz de forță majoră.

SUA își temperează poziția față de Rusal; prețul aluminiului a scăzut puternic CITEȘTE ȘI SUA își temperează poziția față de Rusal; prețul aluminiului a scăzut puternic

Eliminarea unor taxe către bugetul de stat din calculul tarifelor

ANRE mai are în vedere exceptarea de la recunoașterea drept costuri de operare și mentenanță necontrolabile a unor taxe și impozite care constituie o obligație a operatorilor față de stat și, implicit, nu trebuie suportate de clienții serviciului, precum taxa de concesiune a serviciului de distribuție sau impozitul pe monopolurile naturale din energie. Propunerea are de asemenea la bază o recomandare a Curții de Conturi.

"Principial, este nejustificat ca taxa de concesiune și impozitul pe monopol, percepute de stat pentru desfășurarea unei activități cu riscuri minime, cu un profit minim garantat, să fie transferate, recuperate de la utilizatorii rețelei. La întâlnirea cu CEZ România, domnul președinte a spus următoarele: la privatizarea operatorilor de distribuție, licitația a fost câștigată de operatorul economic care a propus/acceptat cea mai mare valoare pentru taxa de concesiune; nu este corect ca această taxă să fie transferată ulterior utilizatorilor", se arată în documentele ANRE.

Operatorii s-au opus propunerii cu argumentul că aceasta contravine Legii energiei, care impune  acoperirea prin tarife a costurilor justificate, implicit a costurilor cu taxe/tarife/contribuții impuse prin legislația primară sau secundară pentru prestarea activității de distribuție a energiei electrice.

"ANRE nu este abilitat să facă diferența între contribuția bănească plătită anual către ANRE și taxa plătită statului pentru a-și susține activitatea. Ambele fiind cheltuieli deductibile fiscal, ar rezulta un tratament discriminatoriu aplicat asupra aceluiași tip de taxe datorate unei autorități publice. Activitatea de distribuție a energiei electrice este considerată monopol natural, iar nerecunoașterea unor costuri justificate poate afecta viabilitatea financiară și funcționarea efectivă și eficientă a societăților de distribuție, încălcând principiul predictibilității și stabilității și reprezentând o supraimpozitare mascată a operatorilor de distribuție", au susținut distribuitorii.

Comisia Europeană deschide o investigație aprofundată în legătură cu achiziția startup-ului Shazam de către Apple. Autoritățile se tem că tranzacția ar dezavantaja concurența CITEȘTE ȘI Comisia Europeană deschide o investigație aprofundată în legătură cu achiziția startup-ului Shazam de către Apple. Autoritățile se tem că tranzacția ar dezavantaja concurența

Limitarea includerii în tarife a prestărilor de servicii efectuate de firme afiliate distribuitorilor

ANRE mai propune introducerea de reguli și condiții clare cu privire la recunoașterea în tarife a costurilor aferente contractelor de prestări servicii încheiate de operatorii de distribuție concesionari cu persoanele afiliate, având în vedere prevederile conținute în Condițiile generale asociate licențelor pentru prestarea serviciului de distribuție cu privire la încheierea contractelor prin proceduri concurențiale, transparente și nediscriminatorii.

Astfel, ANRE propune utilizarea de analize comparative pentru stabilirea unui cost mediu pe utilizator aferent activităților realizate prin contracte cu societățile afiliate, care să fie utilizat la stabilirea costurilor de operare și mentenanță controlabile aprobate de ANRE. Costul mediu pe utilizator folosit la stabilirea costurilor pentru un operator nu va putea fi mai mare decât media costurilor înregistrate de operatorii de distribuție.

"Propunerea are scopul de a se preveni includerea în tarif a unor costuri afectate de un nivel de profit incontrolabil asigurat societăților afiliate prin atribuirea contractelor de servicii în condițiile prevăzute de legea achizițiilor publice", argumentează Autoritatea.

Operatorii s-au opus și acestei propuneri, arătând că aceasta este mai exigentă chiar decât legislația fiscală națională și internațională cu privire la cheltuielile deductibile și la prețurile de transfer.

Documentele integrale cu propunerile ANRE și pozițiile distribuitorilor față de acestea pot fi citite integral aici și aici.

Iohannis intervine în disputa dintre Guvern și BNR, chemându-i pe oficiali la Cotroceni. Disputa - condusă de Dragnea CITEȘTE ȘI Iohannis intervine în disputa dintre Guvern și BNR, chemându-i pe oficiali la Cotroceni. Disputa - condusă de Dragnea

Alte măsuri vizate de ANRE

ANRE pregătește măsuri pentru ținerea sub control a tarifelor de distribuție a energiei. Cele mai multe sunt respinse de operatorii de profil
ANRE pregătește măsuri pentru ținerea sub control a tarifelor de distribuție a energiei. Cele mai multe sunt respinse de operatorii de profil

viewscnt
Afla mai multe despre
pret energie electrica
factura energie electrica
scumpire energie electrica
anre
operatori distributie energie
tarif distributie energie
monopoluri distributie energie