ANRE transmite oficial că a amendat patru companii din sectorul energetic cu peste 537 milioane lei

ANRE transmite oficial că a amendat patru companii din sectorul energetic cu peste 537 milioane lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2024

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în unanimitate, sancționarea cu suma de totală de 537,5 milioane de lei, a patru operatori economici din sectorul energiei electrice, pentru nerespectarea prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Amenzile au fost anunțate, neoficial, de marți.

Potrivit instituției, această măsură vine în urma unor acțiuni de investigație desfășurate de către ANRE, la sesizarea OPCOM efectuată prin Platforma de notificare a ACER.

DOCUMENT Preț astronomic de 7 lei/kWh doar curentul, pregătit pentru populație. Ce ar urma teoretic în energie la o ″dezplafonare″ subită? Variante - De la acest preț la indexări cu piața angro sau tăcere CITEȘTE ȘI DOCUMENT Preț astronomic de 7 lei/kWh doar curentul, pregătit pentru populație. Ce ar urma teoretic în energie la o ″dezplafonare″ subită? Variante - De la acest preț la indexări cu piața angro sau tăcere

"Pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), ANRE a aplicat participanților la piața angro de energie electrică investigați, sancțiuni contravenționale în cuantum total de 537.503.319,49 lei", notează autoritatea de reglementare într-un comunicat de presă.

Companiile sancționate sunt: EFT Furnizare (amendă de 50,5 milioane lei), Freepoint Commodities Europe LLP (22,92 milioane lei), Nova Power & Gas SRL (100,11 milioane lei) și Tinmar Energy S.A. (aproximativ 364 milioane lei), scrie Agerpres.

În context, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a arătat că amenzile record aplicate celor patru companii trebuie să fie un semnal către toți cei care se gândesc că pot face profituri mai mari dacă nu respectă legea.

"Cei care încalcă prevederile legale și afectează piața de energie trebuie să răspundă exemplar. Amenzile record aplicate celor patru societăți, de peste 537 de milioane lei, trebuie să fie un semnal către toți cei care se gândesc că pot face profituri mai mari dacă nu respectă legea. De la preluarea mandatului am avut un dialog constant și pozitiv cu ANRE privind modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă legislația în vigoare, ANRE fiind singura instituție abilitată să efectueze aceste verificări. De asemenea, vreau să garantez că voi rămâne deschis pentru toate sesizările pe care le primim de la persoane fizice și juridice privind astfel de situații și le înaintăm cu prioritate în atenția ANRE. De altfel, e-mailul meu este public, sebastian.burduja@energie.gov.ro, și vă garantez că acordăm maximă atenție fiecărei plângeri primite. Îmi respect astfel angajamentul de a oferi românilor o energie sigură și la un preț corect. Sunt și voi rămâne un aliat al consumatorilor și tuturor investitorilor corecți din piața energiei", a precizat Burduja, într-un comunicat de presă.

Ministrul Energiei a solicitat public ANRE, încă din luna august a anului trecut, să verifice modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă prevederile OUG 27/2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
amenda