ANUNȚ Casa Verde Fotovoltaice - deblocat

ANUNȚ Casa Verde Fotovoltaice - deblocat
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 nov 2023

O nouă sesiune a programului "Casa Verde Fotovoltaice", prin care vom valida potențialii instalatori, va demara miercuri, iar firma care a dat în judecată Adminstrația Fondului pentru Mediu (AFM) a promis că va renunța la proces dacă va fi validată ca instalator autorizat, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Sunt 90.000 de beneficiari, 90.000 de familii care așteaptă Programul "Casa Verde Fotovoltaice", astăzi blocat de decizia unei instanțe de judecată, respectiv Curtea de Apel Oradea, care a suspendat acest program în urmă cu câteva săptămâni. Aș vrea să aduc în atenția opiniei publice faptul că, în urmă cu câteva zile, am invitat la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor reprezentanții companiei care au dat în judecată AFM-ul.

Cadou otrăvit pentru prosumatori: cum se pot întoarce împotriva lor beneficiile primite prin lege CITEȘTE ȘI Cadou otrăvit pentru prosumatori: cum se pot întoarce împotriva lor beneficiile primite prin lege

De asemenea, am invitat și reprezentanții Administrații Fondului pentru Mediu, încercând să găsesc o posibilitate de mediere a acestui conflict între un privat și statul român, înțelegând că termenele de judecată ar putea să depășească cu mult perioada pe care noi o estimăm și cu speranța că reușim să deblocăm această situație. Vreau să anunț faptul că am ajuns la o înțelegere între părți, în sensul în care miercuri, în această săptămână, la ora 10:00, vom deschide o nouă sesiune prin care vom valida potențialii instalatori. Bineînțeles că se pot înscrie și instalatori care nu au încercat să se înscrie prima dată, la fel cum se pot înscrie și instalatori care au fost respinși, așa cum este cazul acestei societăți comerciale.

Am primit o promisiune a societății că, în măsura în care se va deschide o nouă sesiune și în măsura în care va fi validată ca instalator autorizat de către Ministerul Mediului, aceasta va renunța la procesul pe care îl avem, va face o cerere de renunțare la judecată, moment din care putem să sperăm că așteptarea celor 90.000 de familii va fi mult scurtată", a precizat ministrul Mediului, citat de Agerpres.

Mișcare pregătită - Obligația montării în apartamente a repartitoarelor, amânată încă o dată CITEȘTE ȘI Mișcare pregătită - Obligația montării în apartamente a repartitoarelor, amânată încă o dată

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat, în data de 26 septembrie 2023, suspendarea programului "Casa Verde Fotovoltaice", ca urmare a Hotărârii Curții de Apel Oradea prin care se admite cererea formulată de către unul dintre instalatorii care nu au fost validați de instituție.

Bugetul alocat sesiunii din acest an a programului "Casa Verde Fotovoltaice", pentru care au fost validați 515 instalatori, este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice și 17,5 milioane de lei unităților de cult.

Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 - 23 iunie 2023 prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție pe site-ul AFM, iar unitățile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 - 29 iunie 2023.

Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanțată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Procesul în care a fost suspendată în primă instanță procedura de publicare a listei instalatorilor validați de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru participarea la Programul Casa Verde Fotovoltaice, ca urmare a solicitării în acest sens a unei firme de profil care a reclamat că instituția nu a respectat prevederile Ghidului de finanțare a Programului, aprobat prin ordin de Ministerul Mediului, și nici propriile instrucțiuni tehnice în materie, a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), relevă date analizate de Profit.ro.

Dosarul a fost înregistrat la ÎCCJ în urma recursului AFM, declarat pe 29 septembrie, față de decizia Curții de Apel Oradea din 25 septembrie, care a blocat efectiv Programul și despre care Profit.ro a relatat în detaliu, în exclusivitate.

FOTO Google, Amazon și Cloudflare anunță cel mai mare atac DDoS de până acum. Avertisment la scară largă CITEȘTE ȘI FOTO Google, Amazon și Cloudflare anunță cel mai mare atac DDoS de până acum. Avertisment la scară largă

Înalta Curte nu a fixat deocamdată un prim termen de judecată a recursului, speța aflându-se încă în procedură de filtru.

Și alte firme de lucrări de instalații electrice neacceptate la validare ca instalatori pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice au dat între timp în judecată AFM, pentru a obține suspendarea și, ulterior, anularea deciziilor instituției de a le respinge dosarele de înscriere.

ULTIMA ORĂ Speranțele industriei auto din România de a depăși în 2023 recordul de producție încep să dispară CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Speranțele industriei auto din România de a depăși în 2023 recordul de producție încep să dispară

Pe de altă parte, unele firme calificate în Program susțin că decizia Curții de Apel Oradea nu ar trebui să producă efecte asupra beneficiarilor care deja și-au ales instalatorii și că, în cazul acestora, ar trebui să meargă mai departe atât lucrările, cât și decontarea lor.

Pentru ediția 2023 a Programului Casa Verde Fotovoltaice s-au calificat peste 80.000 de potențiali beneficiari de subvenții pentru instalarea de panouri solare rezidențiale, care au de ales între mai mult de 500 de firme de instalare. Subvenția este de maximum 20.000 de lei/proiect, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Instalatorii validați sunt obligați să constituie garanții în cuantum de câte 200.000 de lei în favoarea AFM pentru situația în care nu execută sau execută necorespunzător obligațiile asumate prin contractul de participare.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa verde fotovoltaice
administrația fondul pentru mediu
afm prosumatori
subvenții de stat panouri fotovoltaice