EXCLUSIV Cum a fost blocat Programul Casa Verde Fotovoltaice în instanță. ″Nu consider că a pleca capul și a accepta gratuit o nedreptate este varianta corectă"

EXCLUSIV Cum a fost blocat Programul Casa Verde Fotovoltaice în instanță. ″Nu consider că a pleca capul și a accepta gratuit o nedreptate este varianta corectă"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 sep 2023

Curtea de Apel Oradea a suspendat procedura de publicare a listei instalatorilor validați de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru participarea la Programul Casa Verde Fotovoltaice dând câștig de cauză solicitării în acest sens a unei firme de profil care a reclamat că instituția nu a respectat prevederile Ghidului de finanțare a Programului, aprobat prin ordin de Ministerul Mediului, și nici propriile instrucțiuni tehnice în materie, reiese din motivarea hotărârii judecătorești de suspendare, analizată de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Reclamanta este compania de instalații electrice Dhelectric System SRL din Oradea, controlată și condusă de Daniel Hirina, un business înființat în 2015, cu rulaj de peste 17 milioane lei, profit net de circa 1,2 milioane lei și un număr mediu de 25 de salariați anul trecut, potrivit termene.ro.

Mandatul directorul general al Metrorex, reînnoit pentru 4 ani CITEȘTE ȘI Mandatul directorul general al Metrorex, reînnoit pentru 4 ani

La proces, compania a arătat că a depus documentația de înscriere în Program, pentru validare, în aplicația dedicată de pe site-ul AFM, pe 9 mai 2023, termenul-limită fiind 12 mai.

Ordinul Ministerului Mediului nr. 1063/2023 privind aprobarea Ghidului de finanțare stipulează că AFM verifică cererea de validare și, ″În situația în care se constată că nu au fost încărcate toate documentele (prevăzute de Ghid – n.r.) (…) sau acestea sunt neconforme, incomplete, ilizibile sau nu conțin toate elementele prevăzute în prezentul Ghid, instalatorul va fi notificat o singură dată, în vederea completării/clarificării/remedierii situației″, adăugând că ″Atrage respingerea cererii de validare neprezentarea în termen de 5 zile lucrătoare a documentelor solicitate (…) ori prezentarea de completări/clarificări/remedieri incomplete sau care nu au atestat eligibilitatea instalatorului″.

\ CITEȘTE ȘI "Dumbledore" a decedat

Dhelectric System a interpretat prevederea în sensul că, în astfel de situații, AFM trebuie să îi informeze direct pe candidați, prin e-mail, că sunt probleme cu documentația, interpretare la care instanța de judecată a achiesat.

″Până în data de 24.05.2023, (reclamanta – n.r.) nu a mai intrat pe platformă pentru a vedea stadiul dosarului și de abia la această dată a observat că se solicitaseră informații suplimentare, în data de 12.05.2023 fiind înregistrată în aplicație o cerere de informații suplimentare, iar în data de 22.05.2023 s-a consemnat că nu s-a răspuns la această cerere. (…) Așa cum a arătat mai sus, reclamanta arată că nu a primit pe adresa de email indicată nicio notificare din partea pârâtei de a depune acte suplimentare sau de a da explicații și a dovedit acest aspect″, se menționează în document.

VIDEO Nehammer provoacă scandal în Austria: Trimite copiii să mănânce la McDonalds CITEȘTE ȘI VIDEO Nehammer provoacă scandal în Austria: Trimite copiii să mănânce la McDonalds

Ulterior, pe 11 iulie, AFM a publicat lista instalatorilor ale căror dosare au fost respinse, pe care figura și Dhelectric System, cu motivarea că din documentație lipsește ″atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competențele de tip B″, iar compania nu a răspuns în 5 zile la obiecție. În cererea de informații din platforma AFM, văzută târziu de Dhelectric System, se specifica: "Atestatul ANRE depus (C2A) nu include toate competențele de tip B. Se va depune atestatul emis de ANRE de tip B sau atestate care includ competențele de tip B″. Firma a depus contestație la AFM, care i-a fost respinsă.

Menționează (reclamanta – n.r.) faptul că, în aplicația online a AFM, există o singură rubrică, pentru un singur document, pentru încărcarea atestatului, motiv pentru care reclamanta arată că a încărcat doar Atestatul de tip C2A, fiind trimis ulterior și atestatul C1A. Mai arată că aceasta deținea atestate ANRE C1A si C2A valabile la data încărcării cererii de validare. Atestatul C2A se află în prezent la semnare la ANRE pentru prelungirea valabilității. Mai mult, susține că aceste atestate au fost comunicate și validate anterior, în cadrul sesiunii de autorizare a instalatorilor din cadrul anului 2019″, mai scrie în motivare.

Afirmațiile companiei sunt confirmate de informațiile din baza de date cu atestate a ANRE:

EXCLUSIV Cum a fost blocat Programul Casa Verde Fotovoltaice în instanță. ″Nu consider că a pleca capul și a accepta gratuit o nedreptate este varianta corectă

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul este de acord cu majorarea salariului minim, dar, deocamdată, nu și în construcții, agricultură, alimentație, descoperind o problemă. Ministerele reanalizează textul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul este de acord cu majorarea salariului minim, dar, deocamdată, nu și în construcții, agricultură, alimentație, descoperind o problemă. Ministerele reanalizează textul

Dhelectric System a intentat două procese AFM: unul în care cere anularea deciziei de respingere a contestației sale la descalificarea dosarului de validare și, în consecință, a întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validați și unul în care solicită suspendarea deciziei și a procedurii, până la soluționarea definitivă a primei acțiuni. În procesul de anulare nu a fost stabilit încă nici primul termen de judecată.

Nu consider că a pleca capul și a accepta gratuit o nedreptate este varianta corectă, așadar am apelat la justiție. Este în vigoare Legea 267/2021 penru completarea OUG 41/2016, prin care o instituție publică nu poate solicita un document emis de către o altă instituție publică, în vederea simplificării, așa-zisa lege a dosarului cu șină. Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost blocat de către AFM prin neprezentarea la înfățișările din cadrul procesului, a fost blocat de AFM prin necomunicarea mail-ului, a fost blocat de AFM prin neprezentarea la instanță a dovezii trimiterii mail-ului, variantă care ar fi oprit absolut instantaneu orice procedură. Ne-au tratat cu aceeași superficialitate cu care ne-au obișnuit deja″, a declarat, pentru Profit.ro, asociatul și administratorul unic al Dhelectric System, Daniel Hirina.

Nicușor Dan l-a demis pe șeful Poliției Locale București, pentru Parcul IOR CITEȘTE ȘI Nicușor Dan l-a demis pe șeful Poliției Locale București, pentru Parcul IOR

De remarcat că Dhelectric System a cerut în subsidiar, ca variantă de soluționare, în loc de suspendarea cu totul a Programului Casa Verde Fotovoltaice, ″înscrierea temporară a sa în lista instalatorilor validați pentru a putea participa la procedurile ulterioare si pentru a putea fi selectați de beneficiari in Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională pentru sesiunea 2023, până la soluționarea acțiunii de fond (a procesului de anulare – n.r.)″.

Instanța a ales însă să suspende Programul.

După ambasadoarea SUA la București, și ambasadorul României în SUA vine cu un mesaj: Când ar scăpa România de viză pentru America CITEȘTE ȘI După ambasadoarea SUA la București, și ambasadorul României în SUA vine cu un mesaj: Când ar scăpa România de viză pentru America

Compania a mai argumentat că, dacă va rata ediția de acum a Programului Casa Verde Fotovoltaice, impactul financiar negativ va fi unul semnificativ, întrucât a angajat oameni în plus (electricieni, ingineri, operator introducere, validare și prelucrare date, consilier juridic), a investit în perfecționarea serviciilor și a subcontractat firme care să o ajute cu unele operațiuni în cadrul Programului. 

″(Reclamanta arată că – n.r.) activează pe piață ca instalator de panouri din anul 2015, de când s-a demarat Programul Casa Verde. A participat constant, a fost validată, iar în sesiunea din 2021 a avut 89 de beneficiari. Precizează că, în sesiunea 2023, a susținut și coordonat mai mulți beneficiari ai programului, care și-au depus cu succes dosarele de finanțare în această sesiune, beneficiari care intenționează să execute proiectul cu Dhelectric System SRL. A fost sunată de mai mulți beneficiari care vor să execute cu societatea reclamantă aceste proiecte″, se mai consemnează în motivare.

FOTO Conacul Romano, o bijuterie neoromânească, operă a arhitectului Grigore Cerchez, de vânzare la peste 2 milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Conacul Romano, o bijuterie neoromânească, operă a arhitectului Grigore Cerchez, de vânzare la peste 2 milioane de euro

Instanța s-a pronunțat asupra cererii de suspendare pe 25 septembrie.

(…) apare ca fiind verosimilă afirmația reclamantei, în sensul că societatea nu a primit nicio notificare de la adresa de e-mail (…) prin care să fie atenționată de depunerea unei cereri de informații suplimentare, neștiind de existența acelei cereri, motiv pentru care nu a putut depune documentul suplimentar solicitat până la data de 24.05.2023, când a verificat statusul aplicației. Faptul că pârâta trebuia să notifice reclamanta cu privire la existența unor probleme, cum sunt lipsa unor documente, neconformitatea acestora, clarificarea unor înscrisuri, prin e-mailul indicat ca și adresă de autentificare și comunicare (…), și nu doar prin încărcarea solicitării pe platformă ori altă modalitate, reiese și din mențiunile de la punctul 3 din Instrucțiunile de încărcare a răspunsurilor la informațiile suplimentare, emis de pârâtă. Astfel, aparenta lipsă a notificării reclamantei de către instituția pârâtă în conformitate cu prevederile art.12 din Ordinul nr. 1063/2023 emis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care a dus la emiterea de către pârâtă a actului contestat, precum și faptul că pârâta nu a combătut prin întâmpinare susținerile reclamantei, reprezintă suficiente elemente care să determine convingerea instanței în existența unei îndoieli serioase asupra legalității actului administrativ a cărui suspendare se solicită. (…)

Sursă: AFM

Sursă: AFM

Meta și Ray-Ban lansează o nouă pereche de ochelari inteligenți care pot să efectueze apeluri, să redea muzică, să facă fotografii și să transmită în direct CITEȘTE ȘI Meta și Ray-Ban lansează o nouă pereche de ochelari inteligenți care pot să efectueze apeluri, să redea muzică, să facă fotografii și să transmită în direct

(…) după publicarea listei instalatorilor aprobați/validați, de la data publicării, încep să curgă cele 90 de zile prevăzute de art. 20 din Ordinul nr. 1063/2023, în care solicitanții trebuie să selecteze un instalator validat care să le efectueze ulterior procedurile de instalare a panourilor fotovoltaice. În speță, lipsirea reclamantei de pârghiile efective, legale, care să-i asigure participarea în condiții de legalitate și transparență la sesiunea de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică Casa Verde Fotovoltaice sesiunea 2023 organizat de pârâtă, este de natură să-i creeze o vătămare irecuperabilă în situația desfășurării în continuare a procedurii conform etapelor menționate mai sus, vătămare ce ar putea fi greu de reparat în situația ipotetică a anulării acesteia. Cu alte cuvinte, în situația în care acțiunea pe fond va fi admisă și se va constata că societatea reclamantă a îndeplinit condițiile și a depus toate actele necesare pentru a fi autorizată ca și instalator, integrarea ulterioară a reclamantei în lista instalatorilor autorizați ar fi lipsită de orice efect, deoarece nu vor mai exista beneficiari/solicitanți care să efectueze cu reclamanta aceste proiecte. Astfel, instanța apreciază că executarea actului administrativ contestat și derularea în continuare a procedurii în cauză va aduce un prejudiciu patrimonial însemnat atât material, cât și de imagine reclamantei, prejudiciu care nu ar mai putea fi ulterior recuperat datorită derulării urgente a procedurilor prevăzute de Ordinul nr. 1063/2023″, scrie în decizia Curții de Apel Oradea de la începutul săptămânii, prin care, practic, a fost blocat Programul Casa Verde Fotovoltaice.

AFM a transmis deja că va face recurs, însă vicepreședintele instituției a declarat că nu poate spune când va fi rezolvată problema. ″Problema este destul de serioasă. Nu vă putem da niște termene realiste, dat fiind procedurile instanței, care nu pot fi influențate, indiferent ce demersuri administrative sau procedurale am face noi. Totuși, jurisprudența favorabilă ar fi trebuit să împiedice o astfel de situație. De aceea, și pentru noi este o mare mirare ceea ce s-a întâmplat la Oradea. Să sperăm că problema se va desțeleni foarte repede″, a spus vicepreședintele AFM, Andrei Antipa, la o conferință dedicată prosumatorilor.

Pentru ediția 2023 a Programului Casa Verde Fotovoltaice s-au calificat peste 80.000 de potențiali beneficiari de subvenții pentru instalarea de panouri solare rezidențiale, care au de ales între mai mult de 500 de firme de instalare. Subvenția este de maximum 20.000 de lei/proiect, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Instalatorii validați sunt obligați să constituie garanții în cuantum de câte 200.000 de lei în favoarea AFM pentru situația în care nu execută sau execută necorespunzător obligațiile asumate prin contractul de participare.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa verde fotovoltaice
administrația fondul pentru mediu
afm prosumatori
subvenții de stat panouri fotovoltaice