ULTIMA ORĂ O a doua firmă de instalare de panouri solare respinsă la Programul Casa Verde Fotovoltaice a dat în judecată AFM

ULTIMA ORĂ O a doua firmă de instalare de panouri solare respinsă la Programul Casa Verde Fotovoltaice a dat în judecată AFM
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 oct 2023

O a doua firmă de lucrări de instalații electrice neacceptată la validare ca instalator pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice, blocat săptămâna trecută în instanță în condiții relatate în exclusivitate de Profit.ro, a început să se judece cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru a obține suspendarea și, ulterior, anularea deciziei instituției de a-i respinge dosarul de înscriere, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Programul a fost blocat printr-o decizie nedefinitivă, din 25 septembrie, a Curții de Apel Oradea, în urma reclamației companiei Dhelectric System SRL din municipiu, înregistrată la instanță pe 30 august.

Proprietarul celui mai important grup de lux din lume, cel mai bogat european, este cercetat pentru posibilă spălare de bani. Afaceri cu un oligarh rus CITEȘTE ȘI Proprietarul celui mai important grup de lux din lume, cel mai bogat european, este cercetat pentru posibilă spălare de bani. Afaceri cu un oligarh rus

La scurt timp, respectiv pe 4 septembrie, pe rolul Tribunalului Argeș au fost înregistrate 2 procese intentate AFM de către firma Network Connections Project SRL din Pitești, controlată și condusă de Gheorghe Dovlecel, relevă date analizate de Profit.ro. Aceasta a solicitat suspendarea și ulterior anularea răspunsului negativ la contestația sa cu privire la decizia AFM de a îi respinge dosarul de validare în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, respectiv obligarea AFM la validarea sa ca instalator în program.

Network Connections Project SRL, înființată în 2013, a terminat anul trecut cu rulaj de 2,87 milioane lei, profit net de circa 811.000 lei și un număr mediu de 10 angajați, conform termene.ro.

Marile companii auto din Europa trec de la o extremă la alta. Fiat oprește producția în uzina din Torino CITEȘTE ȘI Marile companii auto din Europa trec de la o extremă la alta. Fiat oprește producția în uzina din Torino

Ambele acțiuni juridice sunt în curs. În procesul de suspendare, Tribunalul Argeș și-a declinat pe 28 septembrie competența în favoarea Curții de Apel Pitești.

Speța pare cel puțin parțial similară cu cea care a dus la blocarea Programului Casa Verde Fotovoltaice, potrivit datelor analizate. Dosarul de înscriere al firmei piteștene, depus în luna mai, a fost respins cu argumentul că ″Nu au fost transmise documentele solicitate în etapa de remediere, respectiv nu s-a transmis Atestatul de tip C1A, nefăcându-se dovada faptului ca sunt îndeplinite condițiile privitoare la competențele de tip B (…)″.

Guvernul portughez vinde un pachet de control la TAP Air Portugal. British Airways, Lufthansa și Air France-KLM, printre companiile interesate CITEȘTE ȘI Guvernul portughez vinde un pachet de control la TAP Air Portugal. British Airways, Lufthansa și Air France-KLM, printre companiile interesate

În urma contestației administrative a Network Connections Project SRL din 18 iulie, AFM a concluzionat că ″se confirmă motivul de respingere″. Asociatul și administratorul unic al firmei nu a putut fi contactat de Profit.ro.

Curtea de Apel Oradea a blocat pe 25 septembrie Programul Casa Verde Fotovoltaice admițând reclamația firmei Dhelectric System SRL, care a arătat că AFM nu a notificat-o prin e-mail că există probleme cu documentația sa de înscriere, conform prevederilor Ghidului de finanțare aprobat de Ministerul Mediului și propriilor instrucțiuni tehnice ale AFM, și astfel nu a putut să răspundă la sesizare în termenul de 5 zile prevăzut de legislație, cu rezultatul respingerii dosarului său de validare. AFM a făcut recurs, care va fi judecat de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Germania și Austria rămân cei mai mari investitori străini în România. Țările străine spre care se orientează investitorii români CITEȘTE ȘI Germania și Austria rămân cei mai mari investitori străini în România. Țările străine spre care se orientează investitorii români

Reclamanta orădeană a mai arătat că dispunea de atestatele ANRE solicitate de AFM la data încărcării cererii de validare.

Pentru ediția 2023 a Programului Casa Verde Fotovoltaice s-au calificat peste 80.000 de potențiali beneficiari de subvenții pentru instalarea de panouri solare rezidențiale. Beneficiarii au de ales între mai mult de 500 de firme de instalare. Subvenția este de maximum 20.000 de lei/proiect, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei, astfel că fondurile de distribuit se ridică la peste 1,6 miliarde lei. Instalatorii validați sunt obligați să constituie garanții în cuantum de câte 200.000 de lei în favoarea AFM pentru situația în care nu execută sau execută necorespunzător obligațiile asumate prin contractul de participare.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa verde fotovoltaice
administrația fondul pentru mediu
afm prosumatori
subvenții de stat panouri fotovoltaice