GRAFICE România - cel de-al doilea preț la electricitate din Europa, după Italia

GRAFICE România - cel de-al doilea preț la electricitate din Europa, după Italia
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 oct 2023

Prețul spot al energiei electrice tranzacționate pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM a fost al doilea cel mai ridicat din Europa, după cel din Italia, în fiecare zi a acestei săptămâni, România fiind importator net de energie în această perioadă, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas

Detalii aici

Prețul energiei furnizate în ziua de luni din România a fost de 125 euro/MWh, cu peste 15 euro mai mare decât în Germania (109 euro/MWh) și peste 10 euro peste cel din Franța (114 euro/MWh). Singura țară cu prețuri mai mari decât cele din România a fost Italia, cu 129 euro/MWh.

Și marți, prețul PZU din România (139 euro/MWh) a fost depășit doar de cel din Italia (141 euro/MWh). În Germania, energia pentru aceeași zi s-a tranzacționat la un preț mediu de 112 euro/MWh, iar în Franța, la 106 euro/MWh.

TABEL Ieftinire considerabilă a carburanților. Evoluție divergentă a benzinei și motorinei în ultima lună CITEȘTE ȘI TABEL Ieftinire considerabilă a carburanților. Evoluție divergentă a benzinei și motorinei în ultima lună

Situația s-a repetat și miercuri. În România, energia spot a costat 126 euro/MWh, cu 25 euro sub prețul de pe piața italiană, însă dublu față de cel de pe cea germană (60 euro/MWh) și cu 50% peste cel de pe piața germană (79 euro/MWh).

În această săptămână, România a fost importator net de electricitate, producția medie orară internă de 5.800-5.900 MW neputând acoperi consumul mediu orar de 7.000-7.100 MW. Luni, România a importat net în medie 207 MW, iar marți 403 MW.

Miercuri dimineața la ora 10, România avea un consum orar de peste 6.700 MW și o producție de 5.300 MW, importând peste 1.400 MW.

LISTA Companii globale au închis temporar unele operațiuni în Israel și le-au cerut angajaților să lucreze de acasă CITEȘTE ȘI LISTA Companii globale au închis temporar unele operațiuni în Israel și le-au cerut angajaților să lucreze de acasă

Energia nucleară a dus luni greul producției, cu o medie orară de aproape 1400 MW, urmată de cea pe hidrocarburi și cea hidro, cu câte 1300 MW. Marți eolienele au trecut pe primul loc, la 1500 MW, de la 500 MW produși luni.

Tensiunea pe prețurile energiei electrice se va accentua în următoarea perioadă, în special ca urmare a aprecierii gazelor, folosite de multe state la producerea de curent.

PNL: Modul în care funcționează piața jocurilor de noroc se va schimba fundamental / Contribuțiile vor aduce bugetului de stat un plus de 132 milioane lei pentru restul anului în curs și 450 milioane lei pentru întreg anul următor CITEȘTE ȘI PNL: Modul în care funcționează piața jocurilor de noroc se va schimba fundamental / Contribuțiile vor aduce bugetului de stat un plus de 132 milioane lei pentru restul anului în curs și 450 milioane lei pentru întreg anul următor

Potrivit unui raport al Alea Soft Energy Forcasting, în prima săptămână a octombrie, prețurile medii pe majoritatea piețelor europene de energie electrică s-au situat sub 85 euro/MWh, în scădere față de săptămâna precedentă ca urmare a reducerii prețurilor gazelor naturale și a certificatelor de emisii CO2.

În această săptămână, însă, situația s-a inversat. Prețurile la gaze au crescut pe BRM cu o treime în numai 4 zile, de la atacul Hamas asupra Istraelului. O situație similară s-a înregistrat și pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, unde prețurile au crescut de la 30 de euro/MWh vineri, la 44 euro/MWh marți.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
romania
europa
hamas
gaze