Apa Nova și-a majorat profitul pentru al doilea an consecutiv și s-a apropiat de recordul all-times

Apa Nova și-a majorat profitul pentru al doilea an consecutiv și s-a apropiat de recordul all-times
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 mai 2019

Operatorul concesionar al serviciului public de apă potabilă și canalizare din Capitală, Apa Nova București, și-a majorat profitul pentru al doilea an consecutiv, înregistrând un rezultat net pozitiv care se apropie de recordul absolut consemnat în această privință de companie în urmă cu 4 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Apa Nova București este controlată de grupul francez Veolia Environnement, cu 73,69% din capital, ceilalți acționari fiind Municipiul București (16,31%) și Asociația ESOP a Salariaților din Apa Nova (10%). Contractul de concesiune a serviciului public de apă și canalizare din București a fost semnat în anul 2000 și este valabil până în 2025, Apa Nova având calitatea de concesionar, iar CGMB - pe cea de concedent.

Astfel, Apa Nova a terminat anul 2018 cu un profit net de 140,67 milioane lei, cu peste 9% mai mare decât cel înregistrat în 2017 (128,9 milioane lei). În 2016, compania a consemnat un plus net de 118,09 milioane lei.

EXCLUSIV După 12 ani, Adrian Sârbu a vândut, din nou, Prosport, la pachet cu brandul Promotor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV După 12 ani, Adrian Sârbu a vândut, din nou, Prosport, la pachet cu brandul Promotor

Cel mai mare profit net anual de la debutul activității a fost obținut de Apa Nova București în 2015, cifrat la aproape 143 milioane lei.

Anul trecut, cifra de afaceri a Apa Nova București s-a majorat cu aproape 6%, de la 719,94 la 762,51 milioane lei, în timp ce cheltuielile au cunoscut un avans inferior, de 5,3%, de la 597,47 la 629,49 milioane lei, potrivit datelor raportate la Ministerul Finanțelor Publice.  

În România, Veolia mai operează serviciile publice de apă din Ploiești și Otopeni, precum și pe cele de alimentare centralizată cu energie termică din Ploiești și Iași. Veolia mai oferă pe plan local servicii energetice și de gestionare a deșeurilor pentru clienți industriali.

Sondaj Reuters: Creșterea economiei României a încetinit. Previziunea pentru inflație CITEȘTE ȘI Sondaj Reuters: Creșterea economiei României a încetinit. Previziunea pentru inflație

Business-urile românești ale francezilor au contribuit la majorarea cu peste 7% în 2018 a profitului operațional EBITDA al grupului Veolia, la 3,392 miliarde euro. Astfel, potrivit raportului anual al grupului, tarifele mai mari la apă din România, Bulgaria și Cehia, coroborate cu creșterea eficienței operaționale, au compensat parțial scăderea per total a EBITDA Veolia în Europa Centrală și de Est, datorată în principal costurilor mai mari cu combustibilii.

Tarifele Apa Nova București au fost majorate cu peste 9% din iulie anul trecut, ca urmare a majorării ratei inflației, devalorizării monedei naționale și creșterii salariului minim pe economie. Pe de altă parte, de la 1 ianuarie 2019, TVA pentru serviciile de apă potabilă și canalizare a fost redusă de la 19% la 9%.

Anul trecut, Apa Nova București a plătit dividende de circa 5,3 milioane euro municipalității Capitalei, aferente participației de 16,31% din acțiuni a acesteia la capitalul companiei.

Doi polițiști din Capitală, acuzați că cereau mită șoferilor, condamnați la 6 ani de închisoare cu executare CITEȘTE ȘI Doi polițiști din Capitală, acuzați că cereau mită șoferilor, condamnați la 6 ani de închisoare cu executare

În toamna anului trecut, Primăria Capitalei anunța că va lansa procedurile necesare în vederea telecontorizării consumului de apă potabilă în București, iar Apa Nova va fi obligată să elaboreze un program de introducere a contoarelor inteligente de branșament, inclusiv pentru dezvoltarea și implementarea de aplicații informatice și de infrastructură soft necesară achiziției de date și pentru monitorizarea acestora.

Programul de introducere a contoarelor inteligente va trebui să fie în concordanță cu Strategia pentru dezvoltarea unui oraș inteligent "Smart City București", aflată în stadiu de elaborare.

"Operatorul (Apa Nova – n.r.) va implementa programul de instalare a contoarelor inteligente de branșament după avizarea acestuia de către Municipiul București, prin entitățile specializate", menționa Primăria.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa nova
veolia
tarife apa nova
tarife apa potabila
tarife canalizare
tva servicii apa si canalizare
profit apa nova
primaria capitalei