Aproape 150 milioane euro prin PNRR pentru producția de hidrogen verde. S-a lansat apelul de proiecte. Guvernul vrea să le monteze oltenilor boilere și aragaz pe hidrogen

Aproape 150 milioane euro prin PNRR pentru producția de hidrogen verde. S-a lansat apelul de proiecte. Guvernul vrea să le monteze oltenilor boilere și aragaz pe hidrogen
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 iun 2022

Ministerul Energiei a lansat procedura competitivă de apel de proiecte pentru schema de ajutor de stat constând în sprijninirea construirii de capacități de producție de hidrogen verde în instalații de hidroliză, pentru care există fonduri de aproape 150 milioane euro prevăzute de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Potrivit prevederilor PNRR, intervenția vizează promovarea investițiilor în construirea unei noi capacități de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză. Punerea în funcțiune a unei capacități de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an, trebuie realizată până în trimestrul IV 2025", a transmis ministerul.

ULTIMA ORĂ Florin Cîțu și-a dat demisia de la șefia Senatului. În urmă cu doar câteva minute: Ce schimbare? Nu m-a sunat nimeni. Despre ce vorbim? Eu nu am această informație CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Florin Cîțu și-a dat demisia de la șefia Senatului. În urmă cu doar câteva minute: Ce schimbare? Nu m-a sunat nimeni. Despre ce vorbim? Eu nu am această informație

Potrivit sursei citate, proiectele pot fi depuse de miercuri, ora 10:00, până pe 31 iulie, ora 17:00.

"Valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022, este de 50 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiții", precizează instituția.

FOTO Hell Energy, producător de băuturi energizante din Ungaria, investește 18 milioane de euro în Mureș: Ne pregătim pentru extinderea agresivă a unor produse pe piața din România CITEȘTE ȘI FOTO Hell Energy, producător de băuturi energizante din Ungaria, investește 18 milioane de euro în Mureș: Ne pregătim pentru extinderea agresivă a unor produse pe piața din România

Solicitanții eligibili sunt producătorii de gaze naturale, micro-întreprinderile, întreprinderile mici, mijlocii și mari producătoare de energie electrică, micro-întreprinderile, întreprinderile mici, mijlocii și mari producătoare/consumatoare de hidrogen, unitățile administrativ-teritoriale și institutele naționale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, inclusiv asocieri/parteneriate formate din acești actori.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 148.752.500 euro, compus din 114.425.000 euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C.6 Energie și fonduri naționale de 34.327.500 euro prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%, în temeiul prevederilor art. 24 din OUG nr. 124/2021.

Cei mai mulți analiști financiari se așteaptă la scăderea prețurilor imobiliarelor în România. Încrederea în economie scade la nivelul din criza COVID CITEȘTE ȘI Cei mai mulți analiști financiari se așteaptă la scăderea prețurilor imobiliarelor în România. Încrederea în economie scade la nivelul din criza COVID

Pe partea de hidrogen, PNRR mai prevede construirea și punerea în funcțiune, până la jumătatea anului 2026, în regiunea Olteniei, a unei rețele de distribuție a gazelor naturale de 1.870 kilometri, care să permită transportul hidrogenului verde.

"(…) în ceea ce privește utilizatorii casnici, un conținut de hidrogen admisibil de până la 30% vol. poate fi considerat fezabil pentru utilizare în cazul anumitor aparate (aragazuri, centrale/cazane/boilere etc). Însă după cum s-a menționat și mai jos, în Strategia Națională a Hidrogenului (Reforma 4) se vor analiza și propune soluții privind modalitățile prin care se vor sprijini utilizatorii finali pentru a folosi acest nou tip de combustibil și se va revizui în acest sens legislația relevantă. De asemenea, până la începutul anului 2026 se va avea în vedere posibilitatea dezvoltării unor scheme de finanțare de către Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea stimulării achiziției de centrale/cazanele/boilere, aparate de încălzit, aragazuri etc pentru utilizatorii finali din regiunile în care sunt implementate astfel de rețele de gaz hydrogen ready", se menționează în document.

ULTIMA ORĂ Statele membre UE aprobă finalul motoarelor termice din 2035 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statele membre UE aprobă finalul motoarelor termice din 2035

Potrivit sursei citate, în ceea ce privește adaptarea aparatelor/echipamentelor utilizatorilor finali la rețeaua de distribuție de gaz în amestec cu hidrogenul verde (minimum 20% în 2026 și 100% hidrogen regenerabil și/sau alte gaze regenerabile în 2030), Strategia Națională a Hidrogenului va reprezenta o bază pentru stabilirea modalității de adaptare a prevederilor legislației naționale, astfel încât, până în anul 2026, legislația relevantă pentru utilizatorii finali în ceea ce privește utilizarea aparatelor/echipamentelor hydrogen ready să fie în vigoare. Mai mult, până la începutul anului 2026, se va avea în vedere dezvoltarea unor scheme de finanțare de către Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea stimulării achiziției de centrale/cazane/boilere, aparate de încălzit, aragazuri etc pentru utilizatorii finali din regiunile în care sunt implementate astfel de rețele de gaz hydrogen ready.

"Modificările aduse cadrului legislativ și de reglementare, pe baza Strategiei Naționale a Hidrogenului și a Planului de acțiune relevant, vor elimina orice obstacole legislative și administrative din calea dezvoltării tehnologiei hidrogenului ecologic/verde și vor pune în aplicare măsurile necesare pentru dezvoltarea întregului lanț valoric al hidrogenului verde (producția, stocarea, transportul și utilizarea hidrogenului regenerabil), inclusiv instalarea obligatorie a noilor aparate și echipamente pregătite pentru hidrogen de către utilizatorii finali până în 2026 (a se vedea Reforma 4 din componenta Energie). De asemenea, în componenta “Fondul pentru Valul Renovării” din PNRR se menționează că se va avea în vedere posibilitatea înlocuirii cazanelor din centrale termice proprii ale clădirilor cu boilere de gaz mixat cu hidrogen, care să fie compatibile pentru toate reabilitările potențiale care vor avea loc în regiunea SV Oltenia unde se finanțează prin PNRR (componenta Energie) această nouă rețea de distribuție (hydrogen ready), numai în situația în care această opțiune va fi fezabilă din punct de vedere tehnic și economic (din fonduri existente la nivelul autorităților locale), după intrarea în funcție a rețelei și racordarea consumatorilor. Prin urmare, sursele de finanțare pentru achiziția de aparate/echipamente hydrogen ready vor fi reprezentate de fondurile Administrației Fondului pentru Mediu și de fondurile de la nivelul autorităților publice locale", se afirmă în PNRR.

CONFIRMARE DOCUMENT Compensarea prețului la carburant - Mecanismul va fi pe trei luni, opțional, iar din 50 de bani, jumătate va putea fi compensat de benzinari din ce au de plată la stat CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DOCUMENT Compensarea prețului la carburant - Mecanismul va fi pe trei luni, opțional, iar din 50 de bani, jumătate va putea fi compensat de benzinari din ce au de plată la stat

Rețeaua de distribuție a gazelor avută în vedere pentru Oltenia va trebui să aibă capacitatea de a deserve un număr 78.540 de gospodării și agenți economici, respectiv circa 250.000 de persoane (în condițiile unei medii de trei persoane per gospodărie) cu gaze regenerabile cu emisii scăzute de carbon, respectiv lipsite de emisii până în anul 2030.

"Se va revizui inclusiv legislația care să reglementeze utilizarea aparatelor/echipamentelor hydrogen ready (cum ar fi centralele, cazanele etc) de către utilizatorii finali și se vor lansa scheme de stimulare a achiziției de aparate/echipamente hidrogen ready. Astfel, prin modificarea cadrului legislativ și de reglementare, aparatele și echipamentele pregătite pentru hidrogen (hydrogen ready) vor fi obligatorii începând cu 1 ianuarie 2026 pentru toate instalațiile noi", scrie în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
productie hidrogen verde
pnrr hidrogen
hidrogen electroliza
proiecte productie hidrogen