Arabia Saudită intenționează să vândă acțiuni ale producătorului de petrol Aramco

Arabia Saudită intenționează să vândă acțiuni ale producătorului de petrol Aramco
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mai 2024

Arabia Saudită plănuiește o vânzare de acțiuni de mai multe miliarde de dolari ale gigantului energetic Aramco, cel mai devreme în iunie, în ceea ce ar fi una dintre cele mai mari tranzacții de acțiuni din regiune, au declarat două persoane care au informații în acest sens, citate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Oferta ar putea strânge aproximativ 10 miliarde de dolari, a spus una dintre persoane.

FOTO Hidroelectrica va investi un miliard de lei în uzina UCM Reșița CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica va investi un miliard de lei în uzina UCM Reșița

Pregătirile sunt în desfășurare, iar detaliile s-ar putea schimba în continuare, au spus sursele, care au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece chestiunea este privată, scrie News.ro.

Acțiunile vor fi listate la Riad.

”Deciziile privind vânzarea de acțiuni sunt chestiuni pentru acționarii noștri și nu sunt ceva despre care putem comenta”, a spus Aramco.

Biroul de comunicare al guvernului nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Citigroup, Goldman Sachs și HSBC au fost angajate anterior pentru a gestiona vânzarea, a raportat Reuters.

Arabia Saudită s-a angajat într-o tranziție economică cunoscută sub numele de Viziunea 2030, care prevede extinderea sectorului privat și dezvoltarea dincolo de sectorul petrolului.

Guvernul saudit rămâne în mare parte cel mai mare acționar al Aramco, cu o participație de 90%, și se bazează foarte mult pe plățile sale.

Aramco se așteaptă să plătească dividende de 31 de miliarde de dolari, a anunțat compania la începutul acestei luni, în ciuda faptului că a raportat câștiguri mai mici pentru primul trimestru, pe fondul scăderii prețurilor petrolului și a volumelor vândute.

De la oferta sa publică inițială din 2019, cea mai mare IPO din lume, acțiunile Aramco au crescut de la un preț al IPO de 32 de riali pe acțiune la un maxim de 38,64 de riali în urmă cu un an.

viewscnt
Afla mai multe despre
arabia saudită
aramco