Austria anunță un pachet de măsuri energetice de 2 miliarde de euro

Austria anunță un pachet de măsuri energetice de 2 miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2022

Guvernul austriac a dezvăluit duminică un pachet de măsuri, în valoare de două miliarde de euro, destinat să ajute gospodăriile și companiile să facă față creșterii prețurilor la energie, în contextul invaziei rusești în Ucraina, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Printre măsurile anunțate de autoritățile de la Viena se numără majorarea cu 50% a subvențiilor pentru cei care fac naveta, noi reduceri de prețuri pentru transportul în comun și reducerea suprataxelor pentru gaze naturale și electricitate.

"Mulți oameni depind de automobilul lor și nu pot face trecerea în scurt timp. Oamenii aceștia trebuie ajutați. De asemenea, sprijinim companiile care suferă de pe urma prețurilor ridicate la energie", a anunțat Ministerul Energiei, citat de Agerpres.

Pachetul dezvăluit duminică include și ajutoare pentru utilizatorii de motorină din sectorul agricol, IMM-urile care utilizează foarte mult combustibil și companiile care fac trecerea la energie alternativă.

Ministerul austriac al Energiei a estimat că măsurile anunțate vor permite unei familii care face zilnic naveta pe o distanță de 50 de kilometri să economisească aproximativ 900 de euro până la mijlocul anului 2023, în timp ce un hotel cu 50 de angajați va economisii aproximativ 20.000 de euro iar o mare companie industrială va economisii aproximativ trei milioane de euro.

Miniștri europeni de Finanțe au căzut de acord săptămâna trecută să subvenționeze combustibilii pentru gospodării și să ofere sprijin companiilor afectate de creșterea prețurilor la energie ca urmare a invaziei Ucrainei.

Rusia este principalul furnizor de energie al blocului comunitar, care importă din Rusia 45% din necesarul de gaze naturale peste un sfert din petrolul și mai mult de jumătate cărbunele său.

Austria își asigură 80% din necesarul de gaze naturale din Rusia pe baza unui contract care expiră în 2040.

Directorul general de la grupul austriac OMV, Alfred Stern a avertizat sâmbătă că înlocuirea livrărilor rusești de energie nu va fi simplă și va necesita investiții mari în infrastructură, de exemplu în terminale de gaze. "Austria nu are acces direct la terminale de gaze lichefiate. În prezent există doar opțiuni limitate pentru a aduce gaze lichefiate în Austria", a spus Alfred Stern, adăugând că o terminare a contractului cu Gazprom nu este avută în vedere în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
masuri
energie
subventii