Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, cu producția oprită de multe luni din cauza scumpirii galopante a gazelor, poate reveni cu sprijinul UE, îngrijorată de efectele războiului din Ucraina

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, cu producția oprită de multe luni din cauza scumpirii galopante a gazelor,  poate reveni cu sprijinul UE, îngrijorată de efectele războiului din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2022

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România și totodată cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din țară, cu producția oprită de mai multe luni din cauza scumpirii galopante a acestei materii prime de bază, anunță că și-ar putea relua activitatea grație unei scheme europene de sprijin.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Azomureș ar putea relua producția de îngrășăminte odată cu lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive", a transmis compania controlată de grupul Ameropa.

FOTO The Economist: Primele unde de șoc ale războiului, efectele actuale și ce pot face țările europene în noul context economic și geopolitic CITEȘTE ȘI FOTO The Economist: Primele unde de șoc ale războiului, efectele actuale și ce pot face țările europene în noul context economic și geopolitic

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană a adoptat recent un pachet economic de sprijin, destinat direct fermierilor și companiilor mari consumatoare de energie, așa cum este industria fertilizanților. Conform datelor prezentate la Bruxelles, companiile energo-intensive care produc îngrășăminte pot beneficia de un sprijin în valoare de până la 50 de milioane de euro pentru a echilibra costurile cu energia sau cu gazul natural, în cazul producătorilor de îngrășăminte.

"Pentru Azomureș, acest ajutor ar însemna acoperirea diferenței dintre prețul de achiziție al gazului natural și costul de producție al îngrășămintelor. Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la disponibilitatea îngrășămintelor pentru fermierii europeni, deoarece îngrășămintele din Rusia, Belarus și Ucraina lipsesc de pe piață", transmite Azomureș.

ULTIMA ORĂ Negocieri la Istanbul: Kievul propune un statut de neutralitate cu garanții extinse; Rusia anunță reducerea \'\'radicală\'\' a activității ei militare. 15 ani pentru statutul Crimeei anexate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Negocieri la Istanbul: Kievul propune un statut de neutralitate cu garanții extinse; Rusia anunță reducerea ''radicală'' a activității ei militare. 15 ani pentru statutul Crimeei anexate

Înainte de anunțul Comisiei Europene, conducerea Azomureș a avut săptămâna trecută discuții cu ministrul Economiei, Florin Spătaru, și cu alți potențiali producători de îngrășăminte din România, pentru a identifica soluții de repornire a activității.

"În această săptămână este așteptat anunțul oficial privind acordarea ajutorului european, astfel încât în prima parte a lunii aprilie producție de îngrășăminte la Azomureș ar putea fi reluată. Conform calendarului, în primă fază se pornesc jumătate din instalațiile de producție. În luna mai este programată pornirea celorlalte instalații. Calendarul de pornire și un preț corect pentru gazul natural ar permite producția a aproximativ 600.000 de tone de îngrășăminte, care să acopere o parte din nevoile de fertilizare ale fermierilor români în campania agricolă de toamnă, esențială pentru recoltele de anul viitor. Datele exacte de reluarea a producției de la Azomureș depind de disponibilitatea gazului pentru piața din România", precizează producătorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
azomures oprire productie
azomures reluare productie
productie ingrasaminte chimice
scumpire gaze
penurie ingrasaminte razboi ucraina