Badea, Hidroelectrica: Ne dorim listarea la bursă în 2020, suntem pregătiți

Badea, Hidroelectrica: Ne dorim listarea la bursă în 2020, suntem pregătiți
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 nov 2019

Compania de stat Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din țară, este pregătită de listare, a declarat vineri președintele directoratului, Bogdan Badea, care a precizat că una din problemele cu care se confruntă compania acum este faptul că Apele Române intenționează să ceară companiei o redevență mai mare pentru apa uzinată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Constatăm că Apele Române s-au gândit să ne mai crească prețul cu în jur de 23% la apă, chestiune care va afecta nu numai Hidroelectrica, ci și ceilalți producători, și cărbunele, și nuclearul, spunându-ne că au niște cheltuieli mai mari. Asta înseamnă de la o cheltuială cu apa în acest moment 334 milioane lei, cât plătim în acest moment undeva la 410 milioane lei. Deci pe de o parte suntem reglementați să vindem foarte puțin și la un preț foarte mic, mult sub prețul piețe, iar pe de altă parte ni se cresc costurile pe toate zonele posibile și imposibile”, a declarat Bogdan Badea, în cadrul conferinței Focus-Energetic.ro.

Autoritățile din Hong Kong confirmă că economia a intrat în recesiune, pentru prima dată din 2008 CITEȘTE ȘI Autoritățile din Hong Kong confirmă că economia a intrat în recesiune, pentru prima dată din 2008

El precizează că societatea nu mai e în măsură să dea dividende suplimentare, scrie News.ro.

”Hidroelectrica, pe baza performanțelor pe care le-a avut, a putut acorda dividende suplimentare acționarilor în ultimii doi ani. Planurile de investiții nu au fost afectate. În perspectiva oportunitățile pe care le oferă piață în perspectiva diversificării și în perspectiva listării Hidroelectrica - pe care ne-o dorim în 2020 și suntem pregătiți să facem asta, sigur, dacă avem tot sprijinul, există un calendar extrem de strâns pe care trebuie să îl respectăm - nu mai este oportun să dăm dividende suplimentare. Vrem să diversificăm activitățile, suntem interesați de diversificarea portofoliului”, a declarat Badea, făcând referire și la faptul că societatea este interesată de a cumpăra din activele CEZ din România.

Acesta a vorbit și de efectele OUG 114, adoptată de Guvern în decembrie 2018 și a dat de înțeles că Hidroelectrica riscă să intre din nou în insolvență, din cauza unui ordin al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Ne aflăm într-un moment critic. Noi suntem în România Ordonanței 114, suntem în noiembrie și îmi amintesc, dar nu cu bucurie, că atunci când a fost emisă celebra ordonanță și Ordinul 10 al ANRE, Hidroelectrica a atras atenția asupra unor elemente: prețul la populație nu va scădea. Nu a scăzut. Mai mult, pe statistici veți observa o migrație din regim reglementat în regim concurențial a unui TWh, ceea ce înseamnă că piața concurențială a oferit mai multe beneficii consumatorilor finali (...) Da, prețurile (pe piața concurențială, n.r.) au crescut și este un element asupra căruia Hidroelectrica a atras atenția: când se va reveni la piața reglementată, prețul pe piețele concurențiale va crește", a mai spus el.

Nimeni nu își pune problema să facă o analiză a sistemului energetic, afirmă el.

”Nimeni nu își pune problema să facă o analiză în sistemul energetic, să vedem ce ne-am propus, unde am ajuns, unde mergem mai departe, cum mergem mai departe. Pentru că îmi este foarte greu, în calitate de director al acestei companii, să explic acționarilor - din care 80% este statul român - de ce a fost obligată Hidroelectrica să suporte o pierdere de 189 milioane lei până în acest moment (bani neîncasați din diferența dintre prețul pieței libere și prețul reglementat, n.r.), de ce a trebuit să subvenționăm alte companii. Ni se tot vorbește de niște pierderi, dar nimeni nu ne spune care este cauza acestor pierderi. A fost eroare de reglementare? A fost eroare de management? A fost lăcomie? Nu știm”, a precizat Badea.

Ordonanța s-a dat într-o noapte, dereglemenatrea într-un an și jumătate, a mai spus el.

”După părerea mea, acest calendar de dereglementare (elaborat de ANRE, n.r.)  nu face decât să continue prevederile din OUG 114, cu o mică diferență de perioadă”, a afirmat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
badea
hidroelectrica