Bătălia dintre Ministerul Energiei și BERD pentru controlul CA Electrica continuă

Bătălia dintre Ministerul Energiei și BERD pentru controlul CA Electrica continuă
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 13 oct 2015

Adunarea Generală a Acționarilor Electrica din 10 noiembrie se anunță una cu scântei, Ministerul Energiei propunând ca ședințele CA de la Electrica să se poată ține în mod valabil în prezența a cel puțin 5 membri (și nu 4, precum în propunerea inițială), din care doar 2 să fie în mod obligatoriu independenți și neexecutivi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit propunerii inițiale, de pe 6 octombrie, pentru valabilitatea ședințelor CA era necesară prezența a 4 membri, față de 3 în prezent, din care 2 să fie în mod obligatoriu independenți și neexecutivi (față de unul singur în prezent). Toate aceste permutări au la bază propunerea Ministerului Economiei de modificare a actului constitutiv prin care numărul de membri ai Consiliului de Administrație să urce de la 5 la 7, statul urmând să propună până la 3 candidați, față de 2 în prezent.

Un alt acționar al Electrica, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a trimis o propunere concurentă celei a Ministerului Energiei, prin care solicită ca: “ședințele Consiliului să fie ținute în mod valabil în prezența a cel puțin cinci membri dintre care cel puțin trei membri vor fi obligatoriu membri independenți”.

Totodată BERD propune ca toate comitetele consultative (Comitetul de nominalizare și remunerare și Comitetul de Audit) să se compună “dintr-un număr impar de membri ai Consiliului, cu un număr minim de trei (3) și un număr maxim de cinci (5). Majoritatea membrilor comitetului de audit și celui de nominalizare și remunerare trebuie formată numai din administratori independenți. În plus, cel puțin un membru al comitetului de audit trebuie să dețină experiență relevantă în contabilitate și/sau audit financiar.”

Ministerul Energiei vrea modificarea statutului Electrica SA astfel încât numărul membrilor Consiliului de Administrație să crească de la 5 la 7, din care cel puțin 4 să fie independenți și neexecutivi (față de 3 în prezent), iar statul să aibă dreptul de a propune cel mult 3 membri în CA, față de maxim 2 în prezent.

Relațiile dintre Electrica SA și Ministerul Energiei sunt tensionate. Pe 9 septembrie, într-o altă AGA, dominată de statul român, a fost respins planul de administrare al societății propus de Consiliul de Administrație. În replică, Consiliul de Administrație a făcut publică o scrisoare adresată în luna august ministrului Energiei, Andrei Gerea, în care membrii CA îi atrăgeau atenția că reprezentanții ministerului vor să controleze Consiliul și se implică în numirea șefilor filialelor Electrica SA, ceea ce contravine actului constitutiv al companiei.

În aceeași zi, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE), la care acționar unic este statul, prin Ministerul Energiei, și care a moștenit participațiile Electrica SA la filialele sale de distribuție, inclusiv litigiile inițiate de Electrica împotriva cumpărătorilor participațiilor majoritare la respectivele filiale, a cerut Electrica SA daune totale de circa 1,3 miliarde euro pentru neurmărirea îndeplinirii obligațiilor post-privatizare de către respectivii cumpărători.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
berd
ca
control